SEC: Εντείνονται οι έρευνες σε 12 οίκους της Wall

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εντείνουν τις έρευνες σε 12 κορυφαίες χρηματιστηριακές της Wall Street, σχετικά με τις κατηγορίες ότι οι οίκοι κερδοσκόπησαν εις βάρος των επενδυτών σε συναλλαγές σε μετοχές του Nasdaq.

SEC: Εντείνονται οι έρευνες σε 12 οίκους της Wall
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εντείνουν τις έρευνες σε 12 και πλέον κορυφαίες χρηματιστηριακές της Wall Street, μεταξύ των οποίων η Merrill Lynch και η Charles Schwab, σχετικά με τις κατηγορίες ότι οι χρηματιστηριακοί οίκοι κερδοσκόπησαν εις βάρος των επενδυτών σε συναλλαγές σε μετοχές του Nasdaq.

Οι αρμόδιοι επιθεωρητές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) ζήτησαν από το σώμα να προχωρήσει σε βαθύτερη έρευνα και πιθανόν να επιβάλει κυρώσεις, μετά το πόρισμα που είχε εκδοθεί νωρίτερα στο χρόνο και συμπέραινε ότι οι χρηματιστηριακοί οίκοι δεν προσέφεραν στους πελάτες τους τις καλύτερες δυνατές τιμές για τις συναλλαγές τους, σύμφωνα με πηγές της επιτροπής που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

Οι εταιρίες, μεταξύ των οποίων οι Morgan Stanley, Ameritrade και E*Trade Financial, έχουν ενημερωθεί για τη διεξαγωγή της ανεπίσημης έρευνας σε επιστολές που τους επέδωσε η SEC τον περασμένο μήνα. Σε αυτές τις επιστολές διευκρινίζονται οι συγκεκριμένες παραβάσεις που εντόπισαν οι επιθεωρητές και ζητείται από τους οίκους να επανορθώσουν.

Η SEC απαιτεί να εκτελούνται οι εντολές των πελατών στην καλύτερη τιμή που προσφέρεται την ώρα που δίνονται και ερευνά κατά πόσον αυτό συμβαίνει πράγματι.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, εάν η επιτροπή ανακαλύψει ότι οι εντολές δεν εκτελούνται στην καλύτερη δυνατή τιμή, ”θα πέσουν μεγάλα πρόστιμα και θα επιβληθούν νέες ρυθμίσεις στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι χρηματιστηριακές”.

Από τον Σεπτέμβριο 2003, όταν ο γενικός εισαγγελέας Νέας Υόρκης Eliot Spitzer κατέθεσε αποδείξεις για το γεγονός ότι τα Αμοιβαία Κεφάλαια έδιναν τη δυνατότητα σε ”εκλεκτούς” πελάτες να διαπραγματεύονται μετοχές εις βάρος των υπολοίπων επενδυτών, η εισαγγελία και η SEC έχουν επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 3 δισ. δολαρίων στον κλάδο Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες για τη νέα έρευνα, η SEC μελετά τώρα τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στον Nasdaq στο ξεκίνημα κάθε συνεδρίασης, όταν συσσωρεύεται όγκος και οι χρηματιστές σπεύδουν να καλύψουν τις εντολές των πελατών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v