"Θέμα εβδομάδων η κατάρρευση του ευρώ"

O Economist προειδοποιεί ότι, εάν δεν ληφθεί γενναία πολιτική, κυρίως μέσω της ΕΚΤ, η κατάρρευση του ευρώ μπορεί να είναι θέμα εβδομάδων. Καταστροφικές οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Θέμα εβδομάδων η κατάρρευση του ευρώ
«Χωρίς δραστικές αλλαγές στην καρδιά του προβλήματος με κινήσεις από την ΕΚΤ ή τους Ευρωπαίους ηγέτες, η διάσπαση του ευρώ μπορεί να είναι θέμα εβδομάδων». Αυτή είναι η σαφής προειδοποίηση που απευθύνει ο The Economist στο κύριο άρθρο του.

«Οποιοδήποτε γεγονός από μια τραπεζική κατάρρευση ή μία ακόμη αποτυχημένη δημοπρασία ομολόγων θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον θάνατο του ευρώ», αναφέρει το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι η πιο κρίσιμη εβδομάδα θα είναι η τελευταία του Ιανουαρίου, κατά την οποία η Ιταλία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα συνολικής αξίας 30 δισ. ευρώ.

Το βρετανικό περιοδικό, μάλιστα, εξηγεί πόσο καταστροφικές θα είναι για την παγκόσμια οικονομία οι επιπτώσεις από τη διάσπαση του ευρώ. «Οι επιπτώσεις από την καταστροφή του ευρώ θα είναι τόσο καταστροφικές που κανένας λογικός αξιωματούχος δεν θα άφηνε να οδηγηθούμε εκεί. Θα είναι παγκόσμιο χτύπημα χειρότερο από το 2008. Η πιο ενοποιημένη χρηματοοικονομικά περιοχή του πλανήτη θα πληγεί από χρεοκοπίες, καταρρεύσεις τραπεζών και από επιβολή κεφαλαιουχικών περιορισμών. Η ευρωζώνη μπορεί να κατακερματιστεί σε πολλά μικρά κομμάτια ή σε μία μεγάλη ένωση του Βορρά και σε έναν κατακερματισμένο Νότο. Θα υπάρξουν έντονες συναλλαγματικές διακυμάνσεις μεταξύ του Βορρά και του Νότου, που πιθανότατα θα θέσουν εν αμφιβόλω και τη βιωσιμότητα της Ε.Ε.».

Το γνωστό περιοδικό εκτιμά πως η ευρωζώνη «τρέχει προς την κατάρρευση». Προβλέπει βαθιά ύφεση για το 2012, με μείωση της παραγωγής ίσως και κατά 2%, και προειδοποιεί για έναν φαύλο κύκλο που θα ανατροφοδοτεί τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και την κοινωνική αναταραχή.

«Η Ιστορία των οικονομικών κρίσεων δείχνει πως αυτό μπορεί να ανακοπεί μόνο με γενναία πολιτική. Η μόχλευση του EFSF δεν οδηγεί πουθενά. Οι ηγέτες συνεχώς διατυπώνουν μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά καμία ιδέα δεν βρίσκεται επί τάπητος για το πώς θα περιοριστεί σύντομα η πυρκαγιά που μαίνεται», αναφέρει το κύριο άρθρο και συμπληρώνει: «Η Γερμανίδα καγκελάριος αρνείται να αναγνωρίσει το μέγεθος του πανικού στις αγορές. Η ΕΚΤ απορρίπτει την πρόταση να γίνει ύστατος δανειστής σε κυβερνήσεις από τον φόβο ότι θα ανακοπούν οι μεταρρυθμίσεις».

Ποια είναι η λύση: Κατά τον Economist, μόνο η ΕΚΤ μπορεί αυτήν τη στιγμή να αντιστρέψει καταστάσεις, λειτουργώντας ως ύστατος δανειστής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v