Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Εκτίναξη κόστους δανεισμού στα έντοκα

Η Ισπανία άντλησε συνολικά 2,98 δισ. ευρώ από δημοπρασίες εντόκων γραμματίων στις οποίες το κόστος δανεισμού σχεδόν διπλασιάστηκε από τις προηγούμενες αντίστοιχες δημοπρασίες. Επιπλέον μέτρα ζητά η Fitch.

Ισπανία: Εκτίναξη κόστους δανεισμού στα έντοκα
Η Ισπανία άντλησε σήμερα συνολικά 2,98 δισ. ευρώ από δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, στις οποίες το κόστος δανεισμού σχεδόν διπλασιάστηκε από τις προηγούμενες αντίστοιχες δημοπρασίες.

Συγκεκριμένα, η Μαδρίτη άντλησε 2,01 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, όπου η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,11% από 2,292%.
Επίσης, άντλησε 0,97 δισ. ευρώ από έντοκα 6μηνης διάρκειας, όπου η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,227% από 3,302%.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες η Ελλάδα άντλησε κεφάλαια με τρίμηνα έντοκα πληρώνοντας σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο (4,63%). 

Επιπλέον μέτρα ζητά η Fitch

Η νέα ισπανική κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για το έλλειμμα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος σταθερότητας της χώρας, σύμφωνα με τη Fitch.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, αν η νέα κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει τις προσδοκίες της αγοράς σε ό,τι αφορά την ικανότητά της να αναπτυχθεί και να μειώσει το χρέος εντός των ορίων της ευρωζώνης, θα πρέπει να εκπλήξει θετικά τους επενδυτές με ένα φιλόδοξο και ριζοσπαστικό πρόγραμμα δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Ισπανία είναι προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία και έχει ένα ισχυρό ιστορικό λήψης επιπλέον μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θέτει, σχολιάζει η Fitch. Σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις του οίκου, το δημόσιο χρέος της θα αγγίξει το 72% του ΑΕΠ, επίπεδο που είναι διατηρήσιμο παρά τα υψηλότερα επιτόκια.

Ωστόσο, το ρίσκο αυτής της πρόβλεψης είναι υψηλό και αυξάνεται λόγω της έντασης της κρίσης στην ευρωζώνη μετά τις συνόδους της Ε.Ε. και του G20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v