Η επόμενη μέρα της επανεκλογής Τζορτζ Μπους (upd)

Απτόητος από την οριακή νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, ο Τζορτζ Μπους αναμένεται να προωθήσει μια ατζέντα που αρμόζει σε ισχυρή λαϊκή εντολή και δη όσον αφορά τα ακανθώδη ζητήματα του πολέμου στο Ιράκ και του κράτους πρόνοιας. Τι φημολογείται για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Η επόμενη μέρα της επανεκλογής Τζορτζ Μπους (upd)
Απτόητος από την οριακή νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, ο Τζορτζ Μπους αναμένεται να προωθήσει με σθένος μια ατζέντα που ταιριάζει σε πανηγυρικά εκλεγμένο ηγέτη και δη όσον αφορά τα ακανθώδη ζητήματα του πολέμου στο Ιράκ και του κράτους πρόνοιας, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, μια μέρα μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στην ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Μολονότι ο πρόεδρος Μπους επανεξελέγη με την μικρότερη διαφορά ψήφων από την εποχή του Ουίλσον το 1916, παρατηρητές εκτιμούν ότι θα επιβάλλει δυναμικά (και με την βοήθεια της διεύρυνσης της παρουσίας των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο) κλιμάκωση της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ.

Επιπλέον, απτόητος και από τα ελλείμματα ρεκόρ της αμερικανικής οικονομίας, θα αποσπάσει τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία από το κράτος πρόνοιας, θα δώσει περισσότερα αμερικανικά εδάφη για άντληση πετρελαίου και θα μονιμοποιήσει τις φοροαπαλλαγές ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων.

Ο Τζ. Μπους εξασφάλισε 51% των ψήφων των αμερικανών ψηφοφόρων και τουλάχιστον 274 εκλέκτορες. Ο επανεκλεγμένος πρόεδρος θα ξεκινήσει τη νέα θητεία του τον Ιανουάριο, με ισχυρότερη πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού Kόμματός του και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Στην ομιλία που ακολούθησε την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πρωτίστως το Ιράκ αλλά και το Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα ”βοηθήσουν τις δημοκρατίες του Αφγανιστάν και του Ιράκ να αναπτύξουν την δύναμη και την ελευθερία τους.”

Ανακοίνωσε επίσης τις βασικές γραμμές της κοινωνικής και οικονομικής ατζέντας της δεύτερης θητείας του, θέτοντας ως προτεραιότητες τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, το ασφαλιστικό και την εκπαίδευση.

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα ο ανασχηματισμός της νέας κυβέρνησης Μπους, ο οποίος πάντως πιθανότατα θα ”τραβήξει” πολλούς μήνες. Υπάρχουν ήδη φήμες ότι στελέχη της κυβέρνησης θέλουν να ”πηδήξουν από το πλοίο”, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Όπως ανέφερε πρόσφατα η έγκριτη επιθεώρηση Barron’s, φημολογείται ότι ο υπουργός Μεταφορών Νόρμαν Μινέτα θα αποχωρήσει εξαιτίας σοβαρού προβλήματος στη σπονδυλική στήλη, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Γκέιλ Νόρτον θέλει να αφήσει το υπουργείο, επειδή έχει επικριθεί έντονα από τους αυτόχθονες Αμερικανούς.

Εκείνος που δεν δείχνει να θέλει να αποχωρήσει είναι ο υπουργός Οικονομικών Τζον Σνόου, αλλά πολλοί Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν ότι έκατσε αρκετά στην Ουάσιγκτον και ότι τη θέση του θα αναλάβει πλέον ο υπουργός Εμπορίου Ντόναλντ Έβανς –ένας από τους καλύτερους φίλους του προέδρου Μπους και πολύ επιτυχημένος στο υπουργείο που κατέχει σήμερα. Τον Εβανς φέρεται ότι θα αντικαταστήσει στο Εμπορίου ο Μέρχερ Ρέινολντς της επενδυτικής εταιρίας Reynolds, DeWitt & Co.

Ουδείς πάντως θα εκπλαγεί εάν αποχωρήσει ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, καθώς δεν έχει κρύψει ότι δεν νοιώθει άνετα με το πώς προσεγγίζει την εξωτερική πολιτική η πρόεδρος Μπους. Ενδέχεται να αντικατασταθεί από την Κοντολίζα Ράις, την σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου.

Τέλος, ο Τομ Ριτζ, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, ενδέχεται να αντικαταστήσει τον υπουργό Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ, εφόσον ο Ράμσφελντ επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί από την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v