Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλφάνο: Παραίτηση Μπερλουσκόνι μέχρι τη Δευτέρα

Αγώνας δρόμου στην Ιταλία για την επικύρωση των μεταρρυθμίσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο και άμεση παραίτηση Μπερλουσκόνι. Σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Μάριο Μόντι.

Αλφάνο: Παραίτηση Μπερλουσκόνι μέχρι τη Δευτέρα
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι έτοιμος να παραιτηθεί την Κυριακή ή τη Δευτέρα. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο στενός του συνεργάτης και γενικός γραμματέας της παράταξης του Καβαλιέρε, Αντζελίνο Αλφάνο σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης, ενώ οι πιέσεις εντός και εκτός Ιταλίας κορυφώνονται δραματικά.

Ανά τον κόσμο, κορυφώνονται οι ανησυχίες ότι η Ιταλία – η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου – θα είναι το επόμενο θύμα της κρίσης. Το κόστος 10ετούς δανεισμού της Ιταλίας ξεπέρασε το 7%. Υπενθυμίζεται ότι Ιρλανδία και Πορτογαλία προσέφυγαν στον μηχανισμό στήριξης, αφού το επιτόκιο δανεισμού τους ξεπέρασε το 7%. Ο Σίλβιο Μπελουσκόνι δεσμεύθηκε να παραιτηθεί, δηλώνοντας αρχικά ότι θα προχωρήσει σε διεξαγωγή εκλογών τον Φεβρουάριο.

Οι αντιδράσεις όμως, ήταν άμεσες. Οι σύνδεσμοι επιχειρήσεων και βιομηχανιών της Ιταλίας ζήτησαν άμεση λύση με σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως και η αντιπολίτευση, η οποία μάλιστα επιδιώκει επικύρωση των μεταρρυθμίσεων που ζητά η ΕΕ μέχρι την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.

Ο Τζιανφράνκο Φίνι, πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ιταλίας δήλωσε πως το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα επικυρωθεί το αργότερο μέχρι την Κυριακή σε μία «μαζική τροποποίηση» του προϋπολογισμού για το 2012.

Παράλληλα, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν πως αναζητείται λύση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τεχνοκράτη και μη εκλεγμένο. Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζ. Ναπιλιτάνο φέρεται να στρέφεται στο πρόσωπο του Μάριο Μόντι, του πρώην Ιταλού Επιτρόπου και διεθνώς αναγνωρισμένου οικονομολόγου. Το γεγονός ότι ο κ. Ναπολιτάνο επέλεξε αυτή την χρονική στιγμή για να ορίσει ισόβιο γερουσιαστή τον κ. Μόντι ερμηνεύεται ως σαφής ένδειξη των προθέσεών του.

Οι Financial Times αναφέρουν ένα διαφορετικό σενάριο βάσει του οποίου ο Μάριο Μόντι θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών σε κυβέρνηση Τζουλιάνο Αμάτο, τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v