Wal-Mart, Carrefour, Metro ”μάχονται” στην Κίνα

Η Wal-Mart σκοπεύει να ανοίξει 15 νέα καταστήματα στην Κίνα το 2005, καθώς ανταγωνίζεται την Carrefour και την Metro για ένα καλό μερίδιο στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά του ”Δράκου”.

Wal-Mart, Carrefour, Metro ”μάχονται” στην Κίνα
Η Wal-Mart, η μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων στον κόσμο, σκοπεύει να ανοίξει 15 νέα καταστήματα στην Κίνα του χρόνου, καθώς ανταγωνίζεται την Carrefour και την Metro στην προσπάθεια να αποκτήσει ένα καλό μερίδιο στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά του ”Δράκου”.

Η Wal-Mart, που λειτουργεί ήδη 40 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο και η Σεντζέν, θα επικεντρωθεί πλέον στις μικρότερες επαρχιακές πόλεις, όπως δήλωσε ο διευθυντής ασιατικών αγορών του κορυφαίου αμερικανικού ομίλου.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιχειρηματίες από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου αναβαθμίζουν συνέχεια τα σχέδια επέκτασης στην λιανική αγορά της Κίνας, η οποία αποτιμάται στα 553 δισ. δολάρια και στην οποία σήμερα κυριαρχούν εθνικές αλυσίδες, όπως η Shanghai Bailian.

Η κινεζική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ένταξης της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001, έχει δεσμευθεί να απελευθερώσει την εν λόγω αγορά έως το τέλος του τρέχοντος έτους, επιτρέποντας στις μεγάλες πολυεθνικές να ανοίγουν πολυκαταστήματα που τους ανήκουν εξ ολοκλήρου και όχι μέσω συνεργασίας με ντόπιο κατάστημα, όπως ισχύει σήμερα.

Οι τέσσερις κορυφαίες αλυσίδες βάση πωλήσεων στην Κίνα είναι όλες κινεζικές και λειτουργούν 5.232 καταστήματα με συνολικές πωλήσεις ύψους 98,1 δισ. γιουάν (12 δισ. δολ.) το 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Η γερμανική Metro έχει προγραμματίσει να ανοίξει 12 νέα καταστήματα τον επόμενο χρόνο στην Κίνα (ελέγχει σήμερα 24), ενώ η γαλλική Carrefour (με 53 υπεραγορές σήμερα) θα ξεκινήσει τη λειτουργία 15 επιπλέον.

Η αγορά λιανικών πωλήσεων της Κίνας αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο με ρυθμό 14% σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v