Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπλοκή με το μπαζούκα του EFSF

Αντικρουόμενες δηλώσεις πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής από υπουργούς και αξιωματούχους της ΕΕ. Προβληματισμός για το EFSF και το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Πιέσεις για αξιόπιστη λύση από τις ΗΠΑ.

Εμπλοκή με το μπαζούκα του EFSF
Σκληραίνει η διαμάχη μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών και των ιδιωτών ομολογιούχων αναφορικά με το ποσοστό "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, καθώς είμαστε στην τελική ευθεία για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, που επικαλείται το Reuters, οι ηγέτες των "17" ενδέχεται να μην είναι έτοιμοι να κατονομάσουν το ακριβές ύψος του haircut στο ελληνικό χρέος, αλλά να δηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο -που θεωρείται πως κυμαίνεται στο 50% - 60%-, ανακοινώνοντας το ύψος στο οποίο επιθυμούν να διαμορφωθεί η βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και τον στόχο για τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020.

"Υπάρχει ένα θέμα με τα νούμερα", είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο. "Όλοι έχουν μια νευρικότητα με τα νούμερα. Έχουμε παρουσιάσει νούμερα στο παρελθόν και δεν ήταν επαρκή".

"Χρειαζόμαστε όντως ένα ακριβές μέγεθος. Είναι απαραίτητο", σχολίαζε δεύτερος αξιωματούχος.

Οι πηγές του πρακτορείου υπογραμμίζουν ότι ιδίως ο προσδιορισμός των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθεί πριν κλείσουν τα ζητήματα των ζημιών από τα ελληνικά ομόλογα αλλά και της μόχλευσης των κεφαλαίων του EFSF.

Jan Kees de Jager: Ποτέ δεν είπαμε ότι η σύνοδος είναι κρίσιμη!

Υποβαθμίζει τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει στη σύνοδο κορυφής οριστική λύση στο πρόβλημα της Ευρώπης ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, που αναφέρει η "WSJ", οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, όμως απέφυγε να πει αν θα οδηγήσουν σε τελική συμφωνία.

"Ποτέ δεν είπαμε ότι η σύνοδος αυτή είναι κρίσιμη. Περιγράφεται ως τέτοια κυρίως από τον αγγλοσαξονικό Τύπο", δήλωσε σε βουλευτές στη Χάγη.

"Θα πρέπει να είναι ένα πειστικό πακέτο. Καλύτερα μία μέρα χωρίς απόφαση, παρά δύο χρόνια με ένα πακέτο που δεν λειτουργεί".

Σκληρή διαπραγματευτική γραμμή με κούρεμα 60%

"Οι συνομιλίες με τον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ δύσκολες και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους ενδέχεται να αποδειχθεί το δυσκολότερο της συνόδου", υπογραμμίζει σχετικά υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφέρει το Reuters.

Από τις διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι προκρίνεται μια απόφαση για μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών τίτλων έως και 60%.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζ.-Κλ. Γιούνκερ, τόνισε ότι η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους εστιάζει σε κούρεμα "κοντά στο 50%", ζητώντας παράλληλα να αποφευχθεί πάση θυσία η χρεοκοπία.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ, δήλωσε ότι το σχέδιο απόφασης που θα συζητηθεί στη σύνοδο προβλέπει "κούρεμα" 60%.

Από την πλευρά των ομολογιούχων, οι διαπραγματευτές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) φέρονται να έχουν δεχτεί να προχωρήσει μείωση κατά 40% επί της "παρούσας αξίας" των τίτλων και όχι αποκλειστικά της "ονομαστικής" τους αξίας, ζητώντας παράλληλα εγγυήσεις ύψους 55 δισ. ευρώ για τα νέα ομόλογα.

Σύμφωνα με πηγή των "Financial Times", που βρίσκεται κοντά στους ιδιώτες επενδυτές, μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% - 80% της παρούσας αξίας των τίτλων αυτών.

ΔΝΤ: Εξετάζει συμμετοχή στο SPV για το EFSF

Τη συμμετοχή του στο ειδικό όχημα (SPV) που θα συσταθεί για το EFSF σκέφτεται το ΔΝΤ, αλλά δεν έχει λάβει κάποια απόφαση ακόμα, ανέφεραν την Τρίτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταδίδει το Reuters.

Με βάση το σχέδιο, το όχημα αυτό θα είναι ανοιχτό σε ιδιωτικά funds και στο ΔΝΤ για αύξηση των κεφαλαίων του.

"Το ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους επενδυτές", δήλωσε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα, αλλά δεν έχουν αποκλείσει αυτήν τη δυνατότητα. Πρέπει να την προσδιορίσουμε περισσότερο. Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το τι θέλουμε να κάνουμε και μετά να μιλήσουμε με το ΔΝΤ και τους άλλους", σημείωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Geithner: Οι Ευρωπαίοι να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους

Οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για λύσεις στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner.

"Λένε πολλά σωστά πράγματα και είναι ξεκάθαρο πως δουλεύουν πάνω στο θέμα με μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας."Όλα αυτά είναι ευπρόσδεκτα, αλλά μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να κρίνουμε", συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης πως "είναι σημαντικό για την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους τις επόμενες ημέρες και πριν από τη σύνοδο του G20 στις αρχές Νοεμβρίου. Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες, όχι μόνο τους στόχους", τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v