Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηedge funds κερδοσκοπούν στο ελληνικό "κούρεμα"

Κέρδος εως 100% θα αποκομίζουν ορισμένα hedge funds, που αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα με στόχο να απέχουν από μια συμφωνία «κουρέματος» και να ζητήσουν πλήρη αποπληρωμή.

Ηedge funds κερδοσκοπούν στο ελληνικό κούρεμα
Με υπότιτλο τα «αρπακτικά όρνεα» που θα επωφεληθούν από το ελληνικό χάος, το πρακτορείο BBC παρουσιάζει τους «κερδισμένους και χαμένους» από την κρίση στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η κρίση στην ευρωζώνη μπορεί να απειλεί τις ζωές και το βιοτικό επίπεδο πολλών ανθρώπων, όμως για ορισμένους αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία.

Και η μεγαλύτερη από αυτές τις ευκαιρίες, πιθανότατα βρίσκεται στην ίδια ακριβώς αιτία του προβλήματος: του ελληνικού χρέους, το οποίο ξεπερνά τα 350 δισ. ευρώ.

Στον φάκελο του Radio 4 του BBC, γίνεται αναφορά σε διάφορους παράγοντες που επωφελούνται από την ελληνική κρίση, όπως μεγάλες πολυεθνικές που βρίσκουν πολύ φθηνά νοίκια σε μεγάλες ελληνικές πόλεις ή ξένους αγοραστές ελληνικών εταιριών οι οποίες εκποιούνται πολύ φθηνά.

Ο χαρακτηρισμός «όρνεα» και «αρπαχτικά» δίνεται σε ορισμένα hedge funds, που προγραμματίζουν να βγάλουν κέρδος αγοράζοντας ελληνικό χρέος μέσω αγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Αυτά τα funds στηρίζονται στο ότι η τρόικα θα πείσει τις τράπεζες να συμφωνήσουν σε «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Επειδή αυτή η συμφωνία απομείωσης πρέπει να είναι εθελοντική από μέρους των ομολογιούχων, τα hedge funds βρίσκουν την ευκαιρία. Αγοράζουν ομόλογα, τα οποία στην συνέχεια θα αρνηθούν να θέσουν προς εθελοντικό κούρεμα και θα απαιτήσουν να αποπληρωθούν πλήρως, όταν λήξει η διάρκειά τους.

Το πρακτορείο παραθέτει ρεπορτάζ του Debtwire, που αναφέρει ότι ορισμένα hedge funds έχουν βάλει στο στόχαστρο βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα που θα λήξουν στα μέσα του επόμενου Μαρτίου.

Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε στο πρακτορείο ότι, μετά την πρώτη φορά που προτάθηκε τον Ιούλιο εθελοντική απομείωση στο ελληνικό χρέος, έχουν αγοράσει κρατικά ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ μη τραπεζικές επιχειρήσεις, όπως είναι τα hedge funds.

Το κέρδος τους, σε περίπτωση που πετύχει το στοίχημά τους, θα κυμανθεί από 60% μέχρι 100%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v