Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοιτητές στο Βερολίνο "έκραξαν" τον Trichet

Ένα πολύ απαιτητικό και επιθετικό κοινό συνάντησε ο κ. Trichet σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του με την ιδιότητα του διοικητή της ΕΚΤ, όταν φοιτητές στο Βερολίνο επέκριναν ανοιχτά τις κινήσεις της τρόικα στην Ελλάδα.

Φοιτητές στο Βερολίνο έκραξαν τον Trichet
Ένα πολύ απαιτητικό και επιθετικό κοινό συνάντησε ο κ. Jean-Claude Trichet σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του με την ιδιότητα του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Trichet παρέθεσε ομιλία σε φοιτητές του Humboldt University του Βερολίνου, όπου ανέπτυξε τις σκέψεις του για μια πιο «σφιχτή» θεσμική δομή στην Ευρώπη που περιλαμβάνει την δημιουργία κοινού οικονομικού διευθυντηρίου.

Οι φοιτητές απάντησαν όμως με αποδοκιμαστικές και επιθετικές ερωτήσεις όσον αφορά τις κινήσεις της ΕΚΤ στην Ελλάδα και την στήριξη που διαθέτει η κεντρική τράπεζα στις εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της ομιλίας του, εννέα φοιτητές σηκώθηκαν και ξετύλιξαν μεγάλα ασπρόμαυρα πανό, όπου επικρίνονται οι επανειλημμένες διασώσεις ευρωπαϊκών κρατών και τραπεζών. "Βγάλτε την τρόικα από την Ελλάδα" αναγραφόταν σε ένα πανό, "Όχι άλλα λεφτά στις τράπεζες" ένα άλλο.

Οι ερωταπαντήσεις που ακολούθησαν ήταν εξίσου έντονες. Μια φοιτήτρια επιτέθηκε στον κεντρικό τραπεζίτη, για την λιτότητα που επιβάλλεται στην Ελλάδα. "Εσείς, κ. Trichet, θα μπορούσατε να ζήσετε με μισθό 470 ευρώ τον μήνα και καθημερινή εργασία 10-12 ώρες;" τον ρώτησε συμπληρώνοντας. "Πιστεύω ότι κερδίζετε κάτι παραπάνω."

Ενας άλλος φοιτητής χειροκροτήθηκε θερμά όταν έθεσε το ζήτημα της μεγάλης αύξησης στις αυτοκτονίες στην Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης.

Ο κ. Trichet υπερασπίστηκε την τρόικα, αναφερόμενος σε στόχους μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας.

"Η σωστή ερωτηση είναι: Δημιουργείται ευμάρεια για το σύνολο της οικονομίας; Γνωρίζετε ότι η ανεργία έχει μειωθεί στην Γερμανία από τότε που ξέσπασε η κρίση;"

"Είστε ψεύτης," ήταν η απάντηση που έλαβε από άλλη φοιτήτρια ο κ. Trichet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v