Ολλανδία: Εξαγορά αγωγών αερίου από Shell, Exxon

Η Ολλανδία θα πληρώσει 2,78 δισ. ευρώ για την εξαγορά στον μεριδίων της Shell και της Exxon Mobil στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, για να ανοίξει την αγορά στον ανταγωνισμό, ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης το 2007.

Ολλανδία: Εξαγορά αγωγών αερίου από Shell, Exxon
Η Ολλανδία θα πληρώσει 2,78 δισ. ευρώ για την εξαγορά στον μεριδίων της Royal/Dutch Shell και της Exxon Mobil σε αγωγούς φυσικού αερίου, προκειμένου να ανοίξει την αγορά στον ανταγωνισμό. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προγραμματιστεί να απελευθερωθούν πλήρως έως το 2007 οι αγορές ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η ολλανδική κυβέρνηση, που ελέγχει την τρίτη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με την εξαγορά του δικτύου θα εξασφαλίσει ότι οι αγοραστές του καυσίμου θα πληρώνουν ίδια τιμή και θα έχουν ίσες ευκαιρίες στη χρήση των αγωγών, ώστε να προσελκύσει νέες επιχειρήσεις στην εν λόγω βιομηχανία.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση της πώλησης ”η νέα, κρατική, επιχείρηση μεταφοράς του προϊόντος θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την παραγωγή, την εμπορία και την προμήθεια φυσικού αερίου… Η Shell παραμένει δεσμευμένη στην ολλανδική επιχείρηση φυσικού αερίου, που είναι η θεμέλια λίθος της ευρωπαϊκής στρατηγικής μας.”

Η Shell, που εδρεύει στο Λονδίνο και τη Χάγη και η Esso Nederland της Exxon θα πωλήσουν τα μερίδιά τους στους αγωγούς και θα κρατήσουν τα μερίδιά τους στην εμπορική μονάδα της κοινής εταιρίας τους. Η μονάδα πωλήσεων θα παραμείνει κοινοπραξία, με την μισή μονάδα σε κρατικό έλεγχο και την υπόλοιπη μοιρασμένη στην Shell και την Exxon Mobil.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v