Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξεί ο Juncker για την 6η δόση

Θα ήταν προτιμότερο να μην πραγματοποιούσαμε δύο συνόδους κορυφής, αλλά να λαμβάναμε τις αποφάσεις σε μία, σε εκείνη της Κυριακής, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup J. Juncker.

Αισιοδοξεί ο Juncker για την 6η δόση
Θα ήταν προτιμότερο να μην πραγματοποιούσαμε δύο συνόδους κορυφής, αλλά να λαμβάναμε τις αποφάσεις σε μία, σε εκείνη της Κυριακής, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup J. Juncker, μεταδίδει το Reuters.

«Δεν είναι μόνο η Γαλλία και η Γερμανία, υπάρχουν 17 κυβερνήσεις με ισάριθμα κοινοβούλια που πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις», συμπλήρωσε o ίδιος, τονίζοντας πως «η εξωτερική εντύπωση που δίνουμε είναι καταστροφική και στο μέλλον πρέπει να αντιστρέψουμε την εικόνα που υπάρχει για εμάς».

Αναφορικά με την Ελλάδα, εκτίμησε ότι σήμερα θα δοθεί το Ο.Κ. για την εκταμίευση της 6ης δόσης.


Olli Rehn: Ελεγχόμενη αναδιάρθρωση θέλει η Κομισιόν για την Ελλάδα

«Η Κομισιόν προτιμά εθελοντική και πάνω από όλα ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», τονίζει ο κ. Olli Rehn, καλώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους εν όψει της συνόδου κορυφής.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα, δήλωσε σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Kauppalehti πως η κατάσταση ως προς το ελληνικό χρέος έχει επιδεινωθεί.

«Το καλοκαίρι είπαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Τώρα, με βάση πολλές μετρήσεις, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», επισημαίνει ο κ. Rehn.


Γερμανία: Πάμε σε 2η σύνοδο για να έχουμε έγκριση από την Bundestag

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στη λύση της δεύτερης συνόδου κορυφής την Τετάρτη γιατί πρώτα έπρεπε να υπάρξει η απαραίτητη έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο προς την κ. Angela Merkel, ενώ παράλληλα υπάρχουν ακόμη αρκετές διαφωνίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Siebert.

«Καταλήξαμε σε αυτήν την απόφαση γιατί ακόμη δεν έχουν συμφωνηθεί οι λεπτομέρειες. Απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο» είπε στενός συνεργάτης της κ. Merkel και συμπλήρωσε: «Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν την Κυριακή γιατί πρέπει να έχει συζητηθεί και να έχει εγκριθεί το θέμα από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, σε αντίθετη περίπτωση η καγκελάριος θα ταξίδευε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει εντολή».

Ο κ. Siebert, πάντως, αν και επανέλαβε πως «για τη Γερμανία δεν τίθεται θέμα μόχλευσης του EFSF μέσω της ΕΚΤ», όπως είναι η θέση της Γαλλίας, δήλωσε βέβαιος πως η σύνοδος της Τετάρτης θα είναι «αποφασιστική». Αποκάλυψε, επίσης, ότι τις τελευταίες 48 ώρες η κ. Merkel έχει συνομιλήσει με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, εκ των οποίων ο κ. Herman Van Rompuy και ο κ. Nicolas Sarkozy.


Γερμανία: Μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ - Μόνιμη εποπτεία της Αθήνας

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σε πολλούς τομείς και το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ της χώρας, είναι η θέση της Γερμανίας, όπως αποκαλύπτει το Reuters επικαλούμενο γερμανική κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόνο όταν θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση της τρόικας για το ελληνικό χρέος θα μπορέσουν να καθορίσουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ το θέμα αυτό πρέπει να έχει επιλυθεί μέχρι τη σύνοδο της Τετάρτης.

Οι αποφάσεις για τα μέτρα επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αποφασιστούν, σύμφωνα πάντα με τις γερμανικες πηγές, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. αύριο Σάββατο.

Επίσης, η πηγή του Reuters ανέφερε ότι μελετάται να περιληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης του ΔΝΤ μέσα στα προγράμματα σταθερότητας του EFSF, ώστε να παραμείνει ενεργό το ΔΝΤ σε αυτά.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι παραμένουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην Γερμανία και στη Γαλλία και σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες προς επίλυση, καθώς διενεργούνται πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε ανώτατα επίπεδα, μέχρι τη δεύτερη σύνοδο κορυφής μέσα στην εβδομάδα.

Υπάρχει ένας αριθμός επιλογών που συζητούνται για τη μόχλευση του EFSF, με μια πιθανότητα τη λύση της ασφάλισης στις εκδόσεις της πρωτογενούς αγοράς.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει βελτιωθεί από τον Ιούλιο και μάλιστα έχει επιδεινωθεί σε πολλούς τομείς, υποστηρίζει η ίδια κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, η οποία συμπληρώνει ότι «απαιτείται πιο μόνιμη εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v