Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα αγοράζονται ομόλογα από το EFSF

Αγορές ομολόγων με διαδικασίες-εξπρές τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά θα μπορεί να κάνει το EFSF. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα δίνεται η βοήθεια. Το προσχέδιο για το νέο ρόλο του ταμείου.

Πώς θα αγοράζονται ομόλογα από το EFSF
Τους τρόπους με τους οποίους το EFSF θα εφαρμόσει τις βασικές αρχές που συμφωνήθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου αναλύει προσχέδιο για το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το οποίο παρουσιάστηκε σε Γερμανούς βουλευτές σήμερα και έχει στη διάθεσή της η Wall Street Journal.


W.Schaeuble: Πλήρης συμφωνία Γερμανίας-Γαλλίας για το EFSF

Γερμανία και Γαλλία συμφωνούν απολύτως πάνω στο ζήτημα του μηχανισμού διασώσεων της ευρωζώνης, EFSF, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Wolfgang Schaeuble.

Ο κορυφαίος υπουργός τόνισε ότι δεν τέθηκε προς συζήτηση ζήτημα μόχλευσης του EFSF μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αιφνιδιαστική συνάντηση του Γάλλου ηγέτη κ.Nicolas Sarkozy και της Γερμανίδας κ. Angela Merkel αργά χθες το βράδυ, τροφοδότησε ελπίδες συναίνεσης στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να εκτονωθεί η κρίση χρεών στην ευρωζώνη, ενόψει της συνόδου κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Σήμερα ωστόσο, φημολογήθηκε ότι υπήρξε διαμάχη πάνω στο ζήτημα, ειδικά μετά την δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, κ. Francois Baroin, που δήλωσε ότι η Γαλλία θέλει να αποκτήσει το EFSF άδεια τραπεζικών δραστηριοτήτων. Με μια τέτοια άδεια, θα μπορούσε να δανείζεται με εγγυήσεις κρατικά ομόλογα από την ΕΚΤ και άρα θα αυξάνονταν οι πιστωτικές δυνατότητές του.


Πώς θα παρεμβαίνει το EFSF

Οι κατευθυντήριες γραμμές του προσχεδίου δίνουν στο EFSF τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα κατευθείαν από τις χώρες που εκδίδουν νέα ομόλογα ή από τη δευτερογενή αγορά.

Οι αποφάσεις για την αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά θα απαιτούν την κατάθεση σχετικής αίτησης και την ταχύτατη έγκρισή της από το Working Group του Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του EFSF και αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ταχύτατα από τους γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί να περνάνε πρώτα από τις πολύπλοκες πολιτικές διαδικασίες. Θα υπάρχει περιορισμένη μόνο δημόσια γνωστοποίηση της αγοράς ομολόγων, καθώς ο όγκος των αγορών, η δομή και η τακτική της αγοράς θα αποφασίζονται εν κρυπτώ από υποεπιτροπή του Eurogroup.

Στον νέο του ρόλο, το EFSF θα αντικαταστήσει την ΕΚΤ στον ρόλο που έχει να παρεμβαίνει στις αγορές κρατικών ομολόγων, όμως ο τρόπος δράσης του θα είναι πιο περιορισμένος. Για παράδειγμα, θα μπορεί μόνο να αγοράσει ομόλογα σε ευρώ στη δευτερογενή αγορά τα οποία εκδίδονται από το κράτος.

Για την πρωτογενή αγορά -δηλαδή για ομόλογα που αγοράζονται απευθείας από τους εκδότες- οι αγορές του EFSF θα περιορίζονται σε χώρες που ήδη λαμβάνουν βοήθεια ή προληπτική πίστωση και θα περιορίζονται στο 50% της συνολικής δημοπρασίας. Οι αγορές κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά θα χρειάζονται πρώτα την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης.

Στο προσχέδιο προβλέπεται επίσης πώς θα μπορεί το EFSF να διαχειρίζεται τα assets του όταν θα αγοράζει ομόλογα. Το EFSF θα μπορεί να πουλήσει τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά και αυτό θεωρείται λιγότερο ελκυστική λύση διότι οδηγεί σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Θα μπορεί επίσης να διακρατήσει τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους, καλύτερη λύση για τις αποδόσεις, αν και αυτό θα περιορίζει τη δυνατότητα δανεισμού του και ως εκ τούτου την ικανότητά του να παρέμβει. Το ταμείο θα μπορεί επίσης να ξαναπουλήσει τα ομόλογα στις χώρες που τα εξέδωσαν και αυτό θεωρείται καλό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν και οι περισσότερες χώρες που απαιτούν βοήθεια δεν θα μπορούν να επαναγοράσουν τα ομόλογά τους για αρκετά χρόνια.

Μια τέταρτη επιλογή θα δίνει τη δυνατότητα στο ταμείο να προχωρήσει σε περιορισμένη μόχλευση των assets του. Το EFSF θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ομόλογα που κατέχει ως εγγύηση για να αυξήσει τη ρευστότητα στις συμφωνίες επαναγοράς με τις εμπορικές τράπεζες. Αυτή η επιλογή θα του έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πιο αποδοτικά τα assets του, όμως θα ήταν πολύ πιο περιοριστική σε σχέση με τη μόχλευση μέσω της ΕΚΤ.

Στο προσχέδιο ελάχιστα αναφέρονται αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Στο σημείο αυτό, το προσχέδιο αναφέρει ότι τα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα θεωρούνται συμβατικά. Τα δάνεια θα πρέπει να εγκρίνονται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης και να περνούν πρώτα από stress tests.

*** Το προσχέδιο (στην αγγλική) επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v