Διχασμένος ο γαλλογερμανικός άξονας για την κρίση

Άκαρπη η χθεσινή έκτακτη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν Merkel, Sarkozy, Lagarde, Trichet και Draghi. Βασικό σημείο τριβής η στήριξη του EFSF από την ΕΚΤ, αλλά και το μέγεθος του ελληνικού κουρέματος

Διχασμένος ο γαλλογερμανικός άξονας για την κρίση
Μόλις 4 ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι όχι μόνο για την ισχύ του EFSF, αλλά και για το μέγεθος του κουρέματος για το ελληνικό χρέος, μεταδίδει το Bloomberg.

Η κρισιμότητα της κατάστασης και η αίσθηση του επείγοντος είναι τέτοια που χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση στη Φρανκφούρτη μεταξύ του Nicolas Sarkozy και της Angela Merkel.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Jean Claude Juncker, ο οποίος όμως, αποχωρώντας δήλωσε πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία. «Ακόμη συζητάμε» δήλωσε. Παρευρέθησαν επίσης ο Jean Claude Trichet , όπως επίσης ο διάδοχός του Mario Draghi και η Christine Lagarde, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στις συζητήσεις συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup Herman Van Rompuy, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barrosο και οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο κ. Sarkozy μάλιστα, άφησε την Carla Bruni που είχε μόλις γεννήσει για να μεταβεί στην Φρανφκούρτη.

Η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες χωρίς καμία δήλωση από τους δύο ηγέτες. Οι Financial Times όμως, αναφέρουν ότι κ. Sarkozy, λίγο πριν τη συνάντηση δήλωσε σε Γάλλους βουλευτές πως το βασικό σημείο τριβής είναι η στήριξη του EFSF από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπζα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Francois Baroin φτάνοντας στη Φρανφκούρτη δήλωσε πως το Παρίσι επιμένει στην πρότασή του για μετατροπή του EFSF σε τράπεζα, ώστε να μπορεί να δανείζεται απευθείας από την ΕΚΤ. Η Γερμανία αντιδρά.

«Νομίζουμε ότι εμφανώς η καλύτερη λύση είναι να αποκτήσει το ταμείο τραπεζική άδεια με την ΕΚΤ, αλλά όλοι γνωρίζουν την επιφυλακτικότητα της κεντρικής τράπεζας" δήλωσε ο κ. Baroin και συμπλήρωσε: «Όλοι γνωρίζουν επίσης και την γερμανική επιφυλακτικότητα. Αλλά για μας παραμένει η πιο αποτελεσματική λύση»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v