Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Εκτίναξη overnight ρευστότητας στα 5 δισ.€

Η χρήση του μηχανισμού έκτακτης overnight ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις τράπεζες της ευρωζώνης εκτιναχθηκε στα σχεδόν 5 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών.

ΕΚΤ: Εκτίναξη overnight ρευστότητας στα 5 δισ.€
Η χρήση του μηχανισμού έκτακτης overnight ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις τράπεζες της ευρωζώνης εκτινάχθηκε στα σχεδόν 5 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών.

Η χρήση του μηχανισμού “marginal lending” εκτινάχθηκε στα 4,8 δισ. ευρώ το βράδυ της Τρίτης, καταδεικνύοντας την νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του σαββατοκύριακου.

Ο μηχανισμός φέρει επιτόκιο 2,25% και χρησιμοποιείται όταν οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πίστωση από άλλες πηγές.

Σε «ομαλές» εποχές, οι μεγάλες αυξήσεις στην ζήτηση για τέτοιο δανεισμό είναι συνήθως αποτέλεσμα σφαλμάτων των τραπεζών και δεν κρατάνε πάνω από 1-2 ημέρες.

Όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες η χρήση του μηχανισμού είναι επίμονα υψηλή και την περασμένη εβδομάδα ανερχόταν στα 2 με 3 δισ. ευρώ ημερησίως, ποσά αισθητά υψηλότερα από τα συνήθη μεγέθη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v