Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι fund managers βλέπουν ελληνική πτώχευση

Η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίου (85%) περιμένει ότι η Ελλάδα θα κηρύξει χρεοστάσιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της BofA-ML με πιθανότερη χρονική στιγμή το α΄ τρίμηνο του 2012.

Oι fund managers βλέπουν ελληνική πτώχευση
Η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίου -πάνω από τα δύο τρίτα- περιμένει ότι η Ελλάδα θα κηρύξει χρεοστάσιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Bank of America - Merrill Lynch μεταξύ των κορυφαίων fund managers.

Το 85% των διαχειριστών εκτιμά ότι θα επέλθει χρεοστάσιο στην Ελλάδα και μόνο το 8% θεωρεί ότι η χώρα θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Το 31% όσων περιμένουν στάση πληρωμών πιστεύει ότι αυτό θα γίνει στο α΄ τρίμηνο του 2012, ενώ ποσοστό 18% εκτιμά ότι θα γίνει τον Νοέμβριο και ανάλογο ποσοστό τον Δεκέμβριο.

Πάντως, αν και οι περισσότεροι επενδυτές προβλέπουν υποτονική οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως, η επενδυτική ψυχολογία δείχνει να σταθεροποιείται κάπως στην έρευνα.

Το ποσοστό των managers που περιμένουν παγκόσμια ύφεση στον επόμενο χρόνο έχει υποχωρήσει στο 25% έναντι 40% τον Σεπτέμβριο.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα πράγματα έχουν σταματήσει να χειροτερεύουν», αναφέρει ο κ. Gary Baker, επικεφαλής ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής στρατηγικής της BofA - Merrill Lynch Global Research.

Ποσοστό 65% των διαχειριστών που συμμετείχαν στην έρευνα περιμένει ότι θα εκδηλωθεί ύφεση στην Ευρώπη, έναντι ποσοστού 14% πριν από τρεις μήνες, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προοπτικές βελτιώνονται για την ήπειρο. Μόνο ποσοστό 7% πιστεύει ότι η Ευρώπη θα έχει την πιο «underweight» θέση στα χαρτοφυλάκια τον επόμενο χρόνο, έναντι ποσοστού 40% τον Σεπτέμβριο.

Η κρίση χρεών στην ευρωζώνη παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 60% των συμμετεχόντων, αλλά έχει διπλασιαστεί (σε σχέση με την έκθεση Σεπτεμβρίου) ο αριθμός των managers που πιστεύουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κινεζική αγορά ακινήτων και συνακόλουθα η κινεζική ανάπτυξη 

Οι τράπεζες παραμένουν ο λιγότερο ευνοημένος κλάδος
διεθνώς, αν και παρατηρείται κάποια βελτίωση στην επενδυτική ψυχολογία από τον περασμένο μήνα. Οι τράπεζες εμφανίζονται underweight στα χαρτοφυλάκια του 34% των fund managers, έναντι ποσοστού 47% τον Σεπτέμβριο.

Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα ποσοστά είναι 41% από 65% στην προηγούμενη έρευνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v