Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Κατάσχεση 245 εκατ. της Unicredit

Για φοροδιαφυγή κατηγορείται η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Οι Αρχές κατέσχεσαν κεφάλαια 245 εκατ. ευρώ. Στο στόχαστρο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Alessandro Profumo, στελέχη της Unicredit και της Barclays.

Ιταλία: Κατάσχεση 245 εκατ. της Unicredit
Οι ιταλικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση κεφαλαίων ύψους 245 εκατ. ευρώ της Unicredit, στο πλαίσιο των ερευνών για ένα ευρύτερο σχήμα φοροδιαφυγής που φέρεται να στήθηκε από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας σε συνεργασία με τη βρετανική Barclays.

Οι ιταλικές αρχές ερευνούν μάλιστα τον ρόλο του Alessandro Profumo, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Unicredit, όπως και 20 ακόμη στελεχών της τράπεζας, αλλά και τριών στελεχών της Barclays. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, το θέμα σχετίζεται με δραστηριότητες της Unicredit την περίοδο 2007 - 2008 ειδικότερα όσον αφορά σε ένα πολύπλοκο σχήμα χρηματοοικονομικών συναλλαγών με την ονομασία Project Bonos.

Όπως αναφέρει η Il Sole 24 Ore, βάσει του σχεδίου, κεφάλαια της Barclays μεταφέρονταν μέσω ενός υποκαταστήματος στο Μιλάνο με αντισυμβαλλόμενες τη Unicredit και την Intesa. Το σχέδιο δημιουργούσε κέρδη 75 εκατ. ευρώ που διανέμονταν μεταξύ των τριών. Εκπρόσωπος της Intesa δήλωσε πως η τράπεζα δεν συμμετείχε τελικά στη συμφωνία.

Με βάση το δημοσίευμα, η Unicredit θα έπρεπε να καταβάλει φόρο για το 100% των εσόδων που έλαβε από αυτό το σχέδιο. Αντιθέτως, κατέβαλε φόρο μόνο για το 5% επειδή χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες συναλλαγές παράγωγα από μετοχικά εργαλεία αντί για τόκο από τραπεζικές καταθέσεις.

Η διοίκηση της Unicredit εκφράζει «μεγάλη έκπληξη» για τις κινήσεις των Αρχών και «παραμένει πεπεισμένη ότι τόσο η ίδια η τράπεζα όσο και οι εργαζόμενοί της έδρασαν σωστά». Ο κ. Profumo αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως επίσης και ο εκπρόσωπος της Barclays.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v