Ευρωζώνη: Εκτίναξη πληθωρισμού Οκτωβρίου στο 2,5%

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατακόρυφα τον Οκτώβριο, καθώς το κόστος των καυσίμων εκτινάχθηκε στα ύψη, με αποτέλεσμα ο δείκτης να παραμένει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

Ευρωζώνη: Εκτίναξη πληθωρισμού Οκτωβρίου στο 2,5%
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατακόρυφα τον Οκτώβριο, καθώς το κόστος των καυσίμων εκτινάχθηκε στα ύψη, με αποτέλεσμα ο δείκτης να παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκή στατιστικής υπηρεσίας, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,5% σε σύγκριση με 2,1% τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για ρυθμό αισθητά υψηλότερο από το 2,2% που περίμεναν οι ιδιώτες οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Dow Jones Newswires, μολονότι μάλιστα αρκετοί εξ αυτών είχαν αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους στις τελευταίες ημέρες, μετά τη δημοσίευση των μεμονωμένων στοιχείων από τη Γερμανία και την Ισπανία.

Το ποσοστό με το οποίο ”έτρεξε” ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι αισθητά υψηλότερο από το 2%, το όριο που κατά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευθυγραμμίζεται με τη σταθερότητα τιμών στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v