Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barroso: To ΕFSF είναι έτοιμο να αναλάβει δράση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. Barroso ανέφερε την Παρασκευή ότι μετά την ψήφο του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, το EFSF είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις διευρυμένες του εξουσίες. Ζήτησε ενίσχυση EFSF μέσω μόχλευσης.

Barroso: To ΕFSF είναι έτοιμο να αναλάβει δράση
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Barroso ανέφερε την Παρασκευή ότι μετά την θετική ψήφο του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, το EFSF είναι πλέον έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις διευρυμένες εξουσίες, μεταδίδει το Bloomberg.

"Η Σλοβακία ψήφισε το πακέτο, οπότε το ταμείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει" δήλωσε ο κ. Barroso στο Saint-Cyr-sur-Loire της Γαλλίας.

Ο κ. Barroso πρόσθεσε ακόμα ότι "πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του μέσω μόχλευσης".

Με την έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, το EFSF αποκτά την δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή και πρωτογενή αγορά, να προσφέρει πίστωση στις κυβερνήσεις και να δίνει εγγυήσεις για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ως τώρα, ο ρόλος του EFSF περιοριζόταν στην πώληση ομολόγων για την χρηματοδότηση των πακέτων διάσωσης.

Ο κ. Barroso επανέλαβε την έκκληση για "συντονισμένη δράση" στην Ευρώπη για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τόνισε ότι "προϋπόθεση πριν από οποιαδήποτε επανακεφαλαιοποίηση είναι η απαγόρευση διανομής μερίσματος και bonus". Ενώ ζήτησε για άλλη μια φορά την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, λέγοντας ότι "πρέπει να συνεισφέρει και ο χρηματοοικονομικός τομέας".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα της Παρασκευής με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, κάλεσε τους αξιωματούχους να εργαστούν μαζί με τους θεσμούς της Ε.Ε για την επίλυση της κρίσης χρέους.

"Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο μαζί. Τίποτα δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα στην Ευρώπη, χωρίς τη στενή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να συνεργαστούμε και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι ο μόνος τρόπος για να μας ακολουθήσουν όλα τα κράτη" δήλωσε ο κ. Barroso.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v