Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο S.Berlusconi

Την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής βουλής θα ζητήσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Silvio Berlusconi, ανακοίνωσε κορυφαίος κεντροδεξιός βουλευτής.

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο S.Berlusconi
Την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής βουλής θα ζητήσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, κ. Silvio Berlusconi, ανακοίνωσε ο κ. Fabrizio Cicchitto υψηλόβαθμος κεντροδεξιός βουλευτής, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης που πλήττει την Ιταλία.

Η ψηφοφορία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή κατόπιν συζήτησης στην βουλή και ο Ιταλός πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να παραιτηθεί, εάν δεν εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Μετά τη χθεσινή καταψήφιση του απολογισμού του 2010 στην ιταλική βουλή, η πολιτική ένταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα στην Ρώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την άμεση παραίτηση του κ. Berlusconi. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν πως η χθεσινή ήττα δεν αναγκάζει τον κ. Berlusconi να παραιτηθεί, ωστόσο παραδέχονται ότι δείχνει πόσο εύθραυστος είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός σε μια τόσο κρίσιμη φάση, όπου προετοιμάζονται τα νέα μέτρα για την ιταλική οικονομία.

Μάλιστα, ο Ιταλός Πρόεδρος, Giorgio Napolitano, εξέφρασε βαθιά ανησυχία αναφορικά με το αν η κυβέρνηση Berlusconi είναι ικανή να λάβει ζωτικής σημασίας αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

«Το ερώτημα είναι αν η κυβερνητική πλειοψηφία… είναι ικανή να λειτουργήσει με τη συνοχή που απαιτείται ώστε να διασφαλίσει την υιοθέτηση μέτρων που δεν μπορούν να καθυστερήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιταλού Προέδρου.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση όπου ο Berlusconi παραιτηθεί, ή η κυβέρνησή του δεν εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε ο Ιταλός Πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής και κήρυξη πρόωρων εκλογών, ή αν θα εξετάσει τη δυνατότητα εύρεσης εναλλακτικής κυβέρνησης που θα μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή βουλευτική στήριξη.

Μιας προσωρινής κυβέρνησης όπου θα μπορεί να ηγείται και κάποιος εξωκοινοβουλετικός. Το όνομα, μάλιστα, που «ακούγεται» περισσότερο είναι αυτό του οικονομολόγου και πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Mario Monti, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτός θα μπορούσε να εξασφαλίσει αρκετή στήριξη από το κόμμα του κ. Berlusconi ώστε να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v