Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο χτύπημα από Moody΄s στις τράπεζες

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους και των καταθέσεων δώδεκα βρετανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προχώρησε η Moody’s. Νωρίτερα ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε και πορτογαλικές τράπεζες.

Νέο χτύπημα από Moody΄s στις τράπεζες
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους και των καταθέσεων δώδεκα βρετανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προχώρησε η Moody’s.

Συγκεκριμένα, υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα τη Lloyds TSB Bank (σε Α1 από Aa3), τη Santander UK (σε A1 από Aa3), την Co-Operative Bank Ρlc. (σε A3 από A2), κατά δύο βαθμίδες την RBS Ρlc. (σε A2 από Aa3) και τη Nationwide Building Society (σε A2 από Aa3) και κατά μία έως πέντε βαθμίδες επτά μικρότερα building societies.

Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση για την Clydesdale Bank σε Α2, με αρνητικό outlook.

Ο διεθνής οίκος εξηγεί πως οι υποβαθμίσεις αντανακλούν τη μείωση στις πιθανότητες η βρετανική κυβέρνηση να παράσχει μελλοντικά μεγαλύτερη στήριξη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αν τη χρειαστούν.

Υποβάθμισε και Πορτογαλικές τράπεζες

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης εννέα πορτογαλικών τραπεζών κατά μία ή δύο βαθμίδες προχώρησε η Moody’s θέτοντας παράλληλα αρνητικό outlook για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Στην ανακοίνωση του Οίκου αναφέρεται πως η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε Βα2, με αρνητικό Outlook, που έγινε στις 15 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, η Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση των Caixa Geral de Depositos
(CGD), Banco Comercial Portugues (BCP), Banco Espirito Santo (BES), Banco BPI (BPI), Banco Santander Totta (BST), Caixa Economica, Montepio Geral (Montepio, Banco Internacional do Funchal (Banif SA) και Banco Portugues de Negocios (BPN).

Στις αιτίες αναφέρεται η αύξηση του κινδύνου που προκύπτει από την διακράτηση κρατικών πορτογαλικών ομολόγων, η περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των εγχώριων τοποθετήσεων των τραπεζών, οι αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι πορτογαλικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v