Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί ξυρού ακμής η Dexia

Βουτιά έως 38% για τη μετοχή της Dexia. Σενάρια για διάσπαση της γαλλοβελγικής τράπεζας, που φαίνεται πως θα είναι το πρώτο θύμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Προς μεταφορά τοποθετήσεων 120 δισ. σε bad bank.

Επί ξυρού ακμής η Dexia
Πτώση χωρίς αλεξίπτωτο για τη μετοχή της Dexia καθώς εντείνονται τα σενάρια για διάσπαση της γαλλοβελγικής τράπεζας, που φαίνεται πως θα είναι το πρώτο θύμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Η μετοχή της Dexia υποχωρεί έως και 38%, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση κατέγραψε πτώση 10%.

Χθες η Moody’s έθεσε τη μετοχή της Dexia υπό αναθεώρηση με πιθανή υποβάθμιση. Ακολούθησαν έκτακτες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες καθώς βασικοί μέτοχοι της τράπεζας είναι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου.

Τα υπουργεία Οικονομικών Γαλλίας και Βελγίου με κοινή τους ανακοίνωση δεσμεύθηκαν ότι θα στηρίξουν την Dexia. «Θα αναλάβουμε δράση σχετικά με τις τράπεζές μας και η απόφαση που έχει ληφθεί προς το παρόν είναι να δράσουμε παρέχοντας εγγυήσεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Didier Reynders.

Σύμφωνα με δηλώσεις πηγών του Reuters κοντά στην υπόθεση, οι εγγυήσεις για τη Dexia από τις κυβερνήσεις Βελγίου και Γαλλίας δεν υποδηλώνουν σχέδια για κεφαλαιακή "ένεση" ή επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι οι εγγυήσεις στα ομόλογα που ωριμάζουν, θα επεκταθούν από τις δυο κυβερνήσεις.

Oι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της Dexia ανακοίνωσε πως "ετοιμάζονται τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων", συμπληρώνοντας πως "το μη στρατηγικό της χαρτοφυλάκιο πλήττει σημαντικά τον όμιλο".

Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι το υπουργικό συμβούλιο του Βελγίου μετά από εξάωρη έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να θέσει προς πώληση τα υγιή της τμήματα της γαλλο-βελγικής τράπεζας – εκ των οποίων η Dexia Asset Management και η τουρκική θυγατρική DenizBank – ώστε να χρηματοδοτήσει το χαρτοφυλάκιό της σε κρατικά ομόλογα.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στην δημιουργία μίας «bad bank» που θα έχει χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων ύψους 100 δισ. ευρώ, η οποία θα έχει κρατικές εγγυήσεις από το Βέλγιο και την Γαλλία, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν οι FT. Οι εναπομείνασες δραστηριότητες της Dexia, εκ των οποίων και η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, πιθανότατα θα συγχωνευθούν με το κρατικό γαλλικό ταμείο Caisse des Depots et Consignations.

Ο πιστωτικός όμιλος, ειδικός στη χρηματοδότηση τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχει έδρα στις Βρυξέλλες, ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές τράπεζες που διασώθηκαν το 2008 και κρατά 20,9 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων προβληματικών κρατών της ευρωζώνης. Παραμένει άκρως εξαρτημένος από τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του, ενώ μεγάλο κομμάτι του δανεισμού του αφορά σε μακροπρόθεσμους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v