Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολλαπλασιαστές ισχύος στο ταμείο σωτηρίας (EFSF)

Σχέδια για την ενίσχυση της δύναμης του ταμείου επεξεργάζεται η Ευρώπη. Πώς θα μπορεί χρησιμοποιεί την EKT και να αγοράζει κρατικό χρέος. Έως το 1 τρισ. ευρώ θα φτάσει η ισχύς του. Δηλώσεις Σμάγκι και Νοβότνι.

Πολλαπλασιαστές ισχύος στο ταμείο σωτηρίας (EFSF)
Επενδυτικό όχημα "πολλαπλών σκοπών" ετοιμάζουν πολύ σύντομα οι ιθύνοντες της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, τη στιγμή που η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη αναφορικά με το ζήτημα.

Τη στιγμή που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ανοιχτά πλέον ότι επεξεργάζονται σενάρια για την ενίσχυση του EFSF, οι Γερμανοί εμμένουν στην αντίθεσή τους με τον Β. Σόιμπλε να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι είναι μια "ανόητη ιδέα". 

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ τονίζει ότι ο όγκος των κεφαλαίων του EFSF δεν πρόκειται να μεταβληθεί, αλλά το εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. 

Το θέμα της αύξησης ή όχι της "δύναμης πυρός" του EFSF θα εξετασθεί στο Eurogroup της 3ης Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε η αυστριακή υπουργός οικονομικών.   


Τα σενάρια για SPV με την ΕΤΕπ

Ένα από τα σχέδια για το νέο χρηματοπιστωτικό σχήμα προβλέπει ότι χρήματα από το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαια για να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - την τράπεζα των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νέο χρηματοπιστωτικό σχήμα θα εκδίδει ομόλογα και θα χρησιμοποιεί τα έσοδα για να αγοράζει κρατικό χρέος χωρών που βρίσκονται στο κατώφλι της χρεοκοπίας.

Με τον τρόπο αυτόν, εκτιμάται ότι θα ανακουφιστεί η πίεση προς τις χώρες αλλά και προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν αρκετό από το "κακής ποιότητας" χρέος.

Στη συνέχεια, τα ομόλογα που εκδόθηκαν από το νέο σχήμα θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε δανεισμό των πιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Με ακόμη απλούστερα λόγια, αυτό που θα συμβεί είναι το εξής: Οι τράπεζες που κουβαλούν το "κακό" κρατικό χρέος θα το πουλήσουν στο νέο σχήμα (SPV). Στη συνέχεια, θα παίρνουν ομόλογα που θα εκδώσει το νέο σχήμα και θα τα χρησιμοποιούν ως εγγυήσεις για να πάρουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Δηλώσεις Smaghi και Nowotny

Μετά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν και δημοσίως με χαρακτηριστικό τρόπο από τον ίδιο τον Πρόεδρο Obama, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται πλέον ότι αναζητείται τρόπος αύξησης των κεφαλαίων του EFSF. Ο κ. Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε πως τα κεφάλαια του EFSF θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως collateral για να δανειστεί το ταμείο από την ΕΚΤ ώστε να έχει περισσότερα κεφάλαια διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. "Αυτά τα πράγματα έχουν τεθεί επί τάπητος. Ίσως ορισμένοι να μη θέλουν να το παραδεχτούν δημοσίως, αλλά τα συζητάνε", δήλωσε ο κ. Bini Smaghi.

Παράλληλα, ο κ. Ewald Nowotny, επίσης μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ανέφερε: "Τώρα ξεκινήσαμε να συζητάμε την επέκταση (των κεφαλαίων) του EFSF". Σπεύδοντας, όμως, να κατευνάσει τις υψηλές προσδοκίες, ο κ. Nowotny δήλωσε πως "τα κεφάλαια του EFSF θα είναι περισσότερα από όσα είναι τώρα, αλλά όχι 1 τρισ. ευρώ".

O ίδιος, επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση επιτοκίων ίσως και στην προσεχή σύνοδο της ΕΚΤ, λέγοντας ότι "είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί".

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις για την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών, σε συνδυασμό με περισσότερα μέτρα νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, είναι πιθανό να συζητηθούν και η επαναφορά του 12μηνου δανεισμού στις τράπεζες και η μείωση των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε αγοράσει καλυμμένες ομολογίες 60 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο 12μηνου προγράμματος που έληξε τον περασμένο Ιούνιο, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών και να ενθαρρύνει την παροχή δανείων.


Στο Eurogroup της 3/10 η αύξηση του ΕFSF - Nein από Γερμανία

Το θέμα περί αύξησης των κεφαλαίων του ταμείου διασώσεων της Ε.Ε., του EFSF,  θα συζητηθεί στο Eurogroup της 3ης Οκτωβρίου, τόνισε η αυστριακή υπουργός οικονομικών, Μ. Fekter.

"Θα συζητήσουμε διεξοδικά τη Δευτέρα εάν αρκεί αυτό που υπάρχει στο τραπέζι ή θα πρέπει να υπάρξουν συμπληρωματικές κινήσεις", σημείωσε η υπουργός.

"Έχουμε ήδη αποφασίσει από την άνοιξη ότι το EFSF θα πρέπει να μπροεί να δρα με ευελιξία. Δίνουμε αυτή την ευελιξία τώρα", σημείωσε η υπουργός. Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της Αυστρίας ψηφίζει τις αλλαγές στον EFSF την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο γερμανικός παράγων ανθίσταται σθεναρά στα όποια σενάρια για αύξηση των κεφαλαίων του EFSF. Ο εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ, Σ. Σάιμπερτ, τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με αλλαγές στον EFSF, πέραν των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η αύξηση του EFSF είναι "μια χαζή ιδέα, καθώς σημαίνει ότι κάποιες χώρες με ΑΑΑ θα χάσουν την αξιολόγησή τους".

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, κ. Jens Weidmann, χαρακτήρισε την πρόταση για επέκταση των κεφαλαίων του EFSF "μπαζούκα…, μία συνταγή που δεν θα λειτουργήσει για την Ευρώπη", με το γνωστό επιχείρημα ότι οι κυβερνήσεις δεν θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στην απαιτούμενη λιτότητα.

Τέλος, δεν έχει τεθεί επί τάπητος επέκταση της ισχύος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας στα 2 τρισ. ευρώ διαμήνυσε και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Elena Salgado.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v