Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τιγκάρουν" οι θυρίδες χρυσού παγκοσμίως

Οι μεγάλοι οίκοι αποθήκευσης χρυσού, διευρύνουν και πολλαπλασιάζουν πυρετωδώς τα θησαυροφυλάκιας τους, καθώς αυξάνεται ραγδαία η ζήτηση από επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 1% για την εξασφάλιση.

Τιγκάρουν οι θυρίδες χρυσού παγκοσμίως
Οι μεγάλες τράπεζες κι επιχειρήσεις αποθήκευσης χρυσού, διευρύνουν και πολλαπλασιάζουν πυρετωδώς τα θησαυροφυλάκια του πολυτίμου μετάλλου, καθώς αυξάνεται ραγδαία η ζήτηση από επενδυτές, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έως και 1% της αξίας του περιουσιακού τους στοιχείου τον χρόνο, για να το ασφαλίσουν.

Στην Σιγκαπούρη, στο FreePort του διεθνούς αεροδρομίου Changi, βρίσκεται το τεράστιο θησαυροφυλάκιο θυρίδων χρυσού της Swiss Precious Metals, που είναι κατασκευασμένο ώστε να αντέξει σεισμό ή πτώση αεροσκάφους επάνω του.

Η έκταση που καλύπτουν οι εγκαταστάσεις της ελβετικής εταιρίας είναι σχεδόν 30 στρέμματα, αλλά οι θυρίδες είναι ήδη πλήρεις. Η  ζήτηση για θυρίδες χρυσού έχει πενταπλασιαστεί σε ένα χρόνο, και η επιχείρηση προωθεί επέκταση των εγκαταστάσεων, για να την καλύψει την θεαματική ζήτηση.

Η ευρωπαϊκή κρίση χρεών έχει συμβάλλει πολύ στην επενδυτική ανασφάλεια και παρατηρούνται «ορδές» Ευρωπαίων πελατών οι οποίοι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε "χειροπιαστές" επενδυτικές αξίες, όπως η φυσική αγορά του χρυσού, αναφέρει στέλεχος της ελβετικής επιχείρησης στο Bloomberg.

Σχεδόν ολες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την αποθήκευση πολυτίμων μετάλλων, επεκτείνουν αυτή την περίοδο τις δραστηριότητές τους, καθώς οι τιμές του χρυσού βρίσκονται σε 11ετές ράλι, που έχει αυξήσει επτά φορές την τιμή του μετάλλου.

Η Barclays Capital ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει αυτή την περίοδο νέα θησαυροφυλάκια χρυσού στο Λονδίνο.

Το ηλικίας 112 ετών Νομισματοκοπείο του Περθ, που ανήκει στην κυβέρνηση της δυτικής Αυστραλίας και πωλεί χρυσό σε κάθε μορφή, από χρυσά νομίσματα μέχρι ράβδους, έχει προγραμματίσει την κατασκευή νέων θυρίδων τον επόμενο χρόνο.

Η Brink’s, η μεγαλύτερη επιχείρηση bullion της Βρετανίας, άνοιξε νέες θυρίδες στο Λονδίνο στις αρχές του χρόνου και ψάχνει και για νέους χώρους αποθήκευσης.

Η Deutsche Bank από την Φρανκφούρτη μελετά επέκταση στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και κατασκευές νέων, ενώ η JPMorgan Chase άνοιξε εγκαταστάσεις με θυρίδες στην Σιγκαπούρη πέρσι και φέτος στο οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v