Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Κίνδυνος ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ΗΠΑ και Ευρώπη ότι κινδυνεύουν με νέα ύφεση και μειώνει κάθετα τις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Εφιαλτική πρόβλεψη για ανεργία 18,5% και ύφεση 2% στην Ελλάδα το 2012.

ΔΝΤ: Κίνδυνος ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Οι δημοσιονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες απειλούν να υπονομεύσουν περαιτέρω την ήδη αδύναμη ανάπτυξη των ΗΠΑ, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη φθινοπωρινή έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, όπου περικόπτονται κάθετα οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη νέα φάση, αναφέρει στην εισαγωγή της έκθεσης το διεθνές ταμείο. Το ΔΝΤ περιμένει ότι η ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ θα είναι 1,5% το 2011 και 1,9% το 2012, ενώ τον Ιούνιο προέβλεπε ανάπτυξη 2,5% και 2,7% αντιστοίχως.

Δηλώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ο διεθνής οργανισμός υποβαθμίζει επίσης κάθετα τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 1,6% το 2011 και μόλις στο 1,1% το 2012.

Προτρέπει την ΕΚΤ να χαμηλώσει τα επιτόκια εάν αυξηθούν οι πτωτικοί κίνδυνοι και σημειώνει ότι και η αμερικανική Fed θα πρέπει να είναι έτοιμη για περαιτέρω χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής.

Εξαιτίας της επιβράδυνσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, επηρεάζονται και οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το διεθνές ΑΕΠ θα αυξηθεί 4% το 2011 και 2012 έναντι 4,3% το 2011 και 4,5% το 2012 που περίμενε στην εαρινή έκθεση.

Το IMF συμπεραίνει ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομική κατάσταση αν η Ευρώπη δεν καταφέρνει να θέσει υπό έλεγχο την κρίση χρεών ή αν η Ουάσιγκτον φτάσει σε αδιέξοδο στον δημοσιονομικό σχεδιασμό της.


Ελλάδα: Ύφεση 2% και εκτίναξη ανεργίας στο 18,5% το 2012

Με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 2% θα κινηθεί η ελληνική οικονομία και το 2012, εκτιμά το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεση για την παγκόσμια οικονομία με τίτλο "Slowing Growth, Rising Risks", στην οποία βλέπει την ύφεση του 2011 στο 5%.

Όσον αφορά στην ανεργία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2011 θα διαμορφωθεί στο 16,5% και το 2012 θα εκτοξευτεί στο 18,5%.

Αντίστροφη πορεία θα ακολουθήσει, σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθωρισμός, ο οποίος το 2011 θα διαμορφωθεί στο 2,9% και το 2012 στο 1%.

Στην παρουσίαση της έκθεσης, ο κ. Jorg Decressin, κορυφαίος οικονομολόγος του ταμείου, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει την προσήλωσή της στην παραμονή εντός της ευρωζώνης, ενώ και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την Ελλάδα όσο η Ελλάδα βοηθά τον εαυτό της.   

"Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο εάν προχωρήσουν οι σωστές ενέργειες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Decressin.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v