Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Οκτώ οι ξένες τράπεζες στο "εδώλιο"

Οκτώ είναι οι ξένες τράπεζες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών ανώτατου ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι διευκόλυναν την φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών.

ΗΠΑ: Οκτώ οι ξένες τράπεζες στο εδώλιο
Οκτώ είναι οι ξένες τράπεζες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών ανώτατου ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι διευκόλυναν την φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών.

Οι έρευνες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο μέχρι τώρα δεν είχε προσδιορίσει τον αριθμό των οίκων που στοχεύονται. Το υπουργείο δεν ανακοίνωσε ουτε τώρα τα ονόματα των συγκεκριμένων τραπεζών.

Το 2009, οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ κατηγόρησαν την μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, UBS, ότι διευκόλυνε την φοροδιαφυγή Αμερικανών πελατών. Η UBS γλίτωσε την έρευνα πληρώνοντας 780 εκατ. δολ., παραδεχόμενη την κατηγορία, και δίνοντας στις οικονομικές αρχές –την εφορία δηλαδή- δεδομένα για πάνω από 250 λογαριασμούς, ενώ στην συνέχεια παρέδωσε στοιχεία για 4.450 λογαριασμούς επιπλέον.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση, οι εισαγγελικές αρχές έχουν διατάξει την διεξαγωγή 150 ερευνών σε πελάτες offshore τραπεζών, με προσφυγή εναντίον 30 ανθρώπων και έρευνα σε 13 επιπλέον οι οποίοι κατηγορούνται ότι διευκόλυναν να αποκρυφτούν οι λογαριασμοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v