Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η S&P υποβάθμισε την Ιταλία

Η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, σε "Α" από "Α+" πριν, με αρνητικές προοπτικές. Ο κ. Silvio Berlusconi καταγγέλλει ότι η απόφαση ελήφθη βάσει "πολιτικών παραγόντων".

Η S&P υποβάθμισε την Ιταλία
Η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, σε "Α" από "Α+" πριν, με αρνητικές προοπτικές. Στην ανακοίνωσή του, ο διεθνής οίκος τονίζει την ασθενική ανάπτυξη της χώρας αλλά και την εύθραυστη κυβέρνηση, παράγοντες που δεν ευνοούν τη μείωση του υψηλού χρέους της Ιταλίας.

Η S&P περιέκοψε τις εκτιμήσεις και για την ανάπτυξη στην Ιταλία στο 0,7% κατά μέσο όρο για φέτος και έως το 2013, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1,3%.

Η αντίδραση του κ. Silvio Berlusconi ήταν άμεση και δριμύτατη. Ο Καβαλιέρε υποστήριξε πως η κίνηση της S&P επηρεάστηκε από "πολιτικούς παράγοντες" και πως οι απόψεις του οίκου αξιολόγησης "προκύπτουν περισσότερο από τις απόψεις των media παρά από την πραγματικότητα".

"Η Ιταλία έχει ήδη εφαρμόσει μέτρα εξισορρόπησης του προϋπολογισμού", δήλωσε ο κ. Berlusconi και συμπλήρωσε πως σύντομα θα εγκριθούν και μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβη με αγορές κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, μετά την υποβάθμιση,σε μια προσπάθεια να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια των ιταλικών χρεογράφων.

Το yield στο 10ετές ιταλικό ομόλογο ενισχύθηκε 0,3% και κινείται στο 5,603% το μεσημέρι, έχοντας νωρίτερα αγγίξει το υψηλό του 5,67%.

Για τους αναλυτές, πάντως, η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά δυσοίωνη ως προς τη μετέπειτα πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, καθώς αποδεικνύει πως πλέον δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της αποκαλούμενης περιφέρειας, αλλά και πολύ μεγαλύτερων οικονομιών του ευρωπαϊκού πυρήνα. Αρκετοί θεωρούν ότι η υποβάθμιση της Ιταλίας είναι θέμα που θα απασχολήσει τους αξιωματούχους τόσο στην προσεχή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας όσο ενδεχομένως και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά σήμερα (Τρίτη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v