Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist: 4 βήματα για τη διάσωση του ευρώ

Η διάσωση του ευρώ απαιτεί άμεση αντιμετώπιση σε τεράστια κλίμακα και, αν η Γερμανία δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, επαπειλείται μεγάλη καταστροφή, συμπεραίνει το περιοδικό "Economist".

Economist: 4 βήματα για τη διάσωση του ευρώ
Η διάσωση του ευρώ απαιτεί άμεση αντιμετώπιση σε τεράστια κλίμακα και, αν η Γερμανία δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, επαπειλείται μεγάλη καταστροφή, συμπεραίνει στο κύριο άρθρο της τελευταίας έκδοσης το περιοδικό "Economist".

Το κορυφαίο οικονομικό βρετανικό έντυπο αναφέρει ότι η κρίση χρεών της ευρωζώνης έχει γίνει τόσο καταστροφική, θλιβερή και ασταμάτητη που ακόμη και οι συζητήσεις για διασώσεις απλώς πυροδοτούν περισσότερο πανικό.

Πολύ θλιβερό είναι και το γεγονός ότι τόσο πολλά πράγματα εξαρτώνται από την ηγεσία των Ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι όμως εμφανίζονται αναποφάσιστοι και μονίμως υποτιμούν τον κίνδυνο που τους απειλεί, υπογραμμίζεται στο άρθρο. 

Το "Economist" εκτιμά ότι υπάρχει λύση στην κρίση χρεών της ευρωζώνης, η οποία πρέπει να επικεντρωθεί σε τέσσερα στοιχεία:

Πρώτον, πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιες κυβερνήσεις της Ευρώπης διαθέτουν ρευστότητα και ποιες είναι χρεοκοπημένες και να δοθεί απεριόριστη στήριξη στις υγιείς κυβερνησεις, αλλά παράλληλα να αναδιοργανωθούν τα χρέη των αδύναμων κρατών, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθούν ποτέ.

Δεύτερον, πρέπει να υποστηριχτούν οι τράπεζες της Ευρώπης, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αντέξουν σε ενδεχόμενη κρατική χρεοκοπία.

Τρίτον, θα πρέπει να μεταστραφεί η ατζέντα της μακροοικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης από την εμμονή στις περικοπές του προϋπολογισμού στην ανάπτυξη.

Και τέλος, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού ενός νέου συστήματος, που θα σταματά τέτοιου είδους προβλήματα, πριν ακόμη δημιουργηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v