Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομπίνες που συγκλόνισαν τα χρηματιστήρια

Η σύλληψη του trader της UBS ξυπνά μνήμες στις αγορές από ανάλογες υποθέσεις του παρελθόντος. Η ιστορία των traders που κατηγορήθηκαν για παράνομες δραστηριότητες. Ποια ιδρύματα οδηγήθηκαν στην πτώχευση.

Κομπίνες που συγκλόνισαν τα χρηματιστήρια
Η σύλληψη του trader της UBS από τις βρετανικές αρχές, οι ενέργειες του οποίου, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, στοίχισαν 2 δισ. δολάρια, ξυπνά μνήμες από αντίστοιχα περιστατικά που προκάλεσαν σάλο στις αγορές.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Reuters, πριν από τη σύλληψη του 31χρονου Kweku Adoboli, έχουν προηγηθεί τα τελευταία 20 χρόνια πολυάριθμες συλλήψεις και μηνύσεις traders.

Ορισμένοι από τους αυτούς, μάλιστα, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για πράξεις που οδήγησαν τα χρηματοοικονομικά τους ιδρύματα ακόμα και στην πτώχευση.

Τον Ιούνιο του 2009 ο Steve Perkins της PMV Oil Fututes
κατηγορήθηκε για οικονομική απάτη, ύστερα από σειρά παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές που στοίχισαν 10 εκατ. ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 2009 ο trader της Merrill Lynch στο Λονδίνο, Alexis Stenfors, οδήγησε την αμερικανική τράπεζα σε απομειώσεις 456 εκατ. δολαρίων, ύστερα από την αποκάλυψη ότι υπερεκτίμησε εσκεμμένα την αξία των θέσεών του για να καλύψει ζημίες.

Τον Ιούλιο του 2006 οι David Bullen και Vince Ficarra, δύο πρώην traders της Eθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας, φυλακίστηκαν για σκάνδαλο που στοίχισε στην τράπεζά τους 187 εκατ. δολάρια. Κρίθηκαν ένοχοι γιατί έκαναν σκόπιμα λανθασμένες συναλλαγές με στόχο να εξασφαλίσουν μπόνους και να κρύψουν ζημίες.

Τον Φεβρουάριο του 2002 η Allied Irish Bank ανακοίνωσε ότι ο trader John Rusnak είχε υπεξαιρέσει 691 εκατ. δολάρια από την Allfirst. Ο Rusnak καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 7 ετών, αφού παραδέχτηκε ότι είχε επινοήσει ένα σχήμα που του εξασφάλιζε κέρδη 850.000 δολαρίων τον χρόνο.

Τον Ιανουάριο του 2001 ο πρώην CEO της Griffin Trading, Scott Szach, κατηγορήθηκε για μεταφορά 5,56 εκατ. δολαρίων από τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας σε λογαριασμό χρηματιστηριακών συναλλαγών, με σκοπό να χρηματοδοτήσει παράνομες συναλλαγές, 18 μήνες πριν από την κατάρρευση της εταιρίας.

Τον Μάρτιο του 1998 ο Joseph Jett, trader της Kidder Peadboy, κατηγορήθηκε ότι δημιούργησε εικονικά κέρδη 350 εκατ. δολαρίων για να καλύψει ζημίες, σε ένα σκάνδαλο που τελικά οδήγησε στην πώληση της εταιρίας.

Τον Φεβρουάριο του 1995, η Barings, μία από τις παλαιότερες επενδυτικές τράπεζες, κατέρρευσε έπειτα από τη ζημία 1,4 δισ. δολαρίων που προκάλεσε ο trader Νick Leeson. O Leeson είχε δημιουργήσει έναν μυστικό λογαριασμό στον οποίο μετέφερε όλες τις ζημίες από τις συναλλαγές. Η Barings πουλήθηκε στην ελβετική ING για μία λίρα και ο Leeson φυλακίστηκε στη Σιγκαπούρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v