Γαλλία: Δυσοίωνη επιβράδυνση στην κατανάλωση

Παροδική αποδεικνύεται η θετική επίδραση της συμφωνία κυβέρνησης κι επιχειρήσεων για περικοπές τιμών στη Γαλλία, αφού οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν απρόσμενα τον Σεπτέμβριο, υπό την πίεση της υψηλής ανεργίας και της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Γαλλία: Δυσοίωνη επιβράδυνση στην κατανάλωση
Απρόσμενη πτώση εμφάνισαν οι καταναλωτικές δαπάνες στον Σεπτέμβριο στην Γαλλία, υπό την αρνητική επιρροή της ανεργίας και της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Οι δαπάνες των καταναλωτών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης υποχώρησαν 0,6% από 0,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση 0,8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. Η Insee ανακοίνωσε ότι σε ετήσια βάση οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν 1,8% έναντι του αναθεωρημένου 5.6% του προηγούμενου μήνα.

Οι εκπτώσεις που προσέφεραν οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας μετά τη συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών Nicolas Sarkozy για μειώσεις τιμών προκειμένου να αναπτερωθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών, αποδεικνύεται ότι είχαν προσωρινή μόνο επίδραση, καθώς η υψηλή ανεργία 9,9% και η διαρκής άνοδος των τιμών του πετρελαίου επιβαρύνουν την καταναλωτική ψυχολογία.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στο ήμισυ και πλέον της παραγωγής, είχαν υποστηρίξει την γαλλική οικονομία σε ταχύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο των ”12” της ευρωζώνης στα τέσσερα τελευταία τρίμηνα.

Κατά την Insee, στο εξεταζόμενο διάστημα, οι αγορές ρούχων και δερμάτινων ειδών υποχώρησαν 2,7% ενώ των επίπλων μειώθηκαν 1,7%. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v