Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιταλία άντλησε 6,5 δισ. με τσιμπημένα επιτόκια

Η Ιταλία άντλησε 6,5 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 5ετών, 6ετών και 9ετών ομολόγων, έναντι στόχου για 5 - 7 δισ. ευρώ. Μπαράζ δηλώσεων για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Η Ιταλία άντλησε 6,5 δισ. με τσιμπημένα επιτόκια
Στο στόχαστρο των αγορών βρέθηκε και σήμερα το ευρώ, που δέχεται απανωτά χτυπήματα από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την αδυναμία να βρεθεί μια λύση που θα καθησυχάσει τις αγορές.

Σήμερα, το κοινό νόμισμα υποχωρεί έναντι των κυριότερων νομισμάτων, με αφορμή τη δημοπράτηση ιταλικών 5ετών ομολόγων με ιδιαίτερα "αλμυρό" επιτόκιο 5,6%.

Το ευρώ κυμαίνεται στο 1,36 δολάριο και στα 105,1 γεν, ενώ καταγράφει κέρδη μόνο έναντι της βρετανικής στερλίνας.

Ειδικότερα, η Ιταλία άντλησε 6,5 δισ. ευρώ (έναντι στόχου για 5 - 7 δισ. ευρώ) από τη δημοπρασία ομολόγων, όπου περιλαμβάνεται και η έκδοση ενός νέου 5ετούς τίτλου, του οποίου η απόδοση ανήλθε στο 5,60%, επιτόκιο που αποτελεί ρεκόρ για την Ιταλία από την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Συνολικά, πρόκειται για τέσσερις εκδόσεις 5ετών, 6ετών και 9ετών ομολόγων. Ως προς τους 5ετείς τίτλους, η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,279 φορά - σε επίπεδα κατώτερα των προβλέψεων. "Οι ελπίδες για στήριξη από την Κίνα σε αυτήν τη δημοπρασία δεν κατάφεραν να αποδώσουν σημαντικά αποτελέσματα", σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Από τη δημοπρασία ομολόγων λήξεως τον Αύγουστο του 2018 η Ιταλία άντλησε 688 εκατ. ευρώ, με μέση απόδοση στο 5,59%, ενώ η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,61 φορά.

Από τη δημοπρασία ομολόγων λήξης τον Φεβρουάριο του 2020 η Ρώμη άντλησε 740 εκατ. ευρώ, η απόδοση άγγιξε το 5,49%, ενώ η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,636 φορά.

Από τη δημοπρασία ομολόγων λήξης τον Σεπτέμβριο του 2020 η Ιταλία άντλησε 1,192 δισ. ευρώ, με μέση απόδοση στο 5,47%, ενώ η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,486 φορά.

Μπαράζ δηλώσεων για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, κ. S. Berlusconi, εκτίμησε ότι το ιταλικό κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει αύριο τα νέα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό το 2013.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προέβλεψε ότι η Moody's δεν θα υποβαθμίσει τελικά την αξιολόγηση της Ιταλίας.

Από την πλευρά του ο κ. H. Van Rompuy υπογράμμισε ότι η χώρα "βάζει στο τραπέζι" ένα φιλόδοξο πρόγραμμα περικοπών και η υιοθέτησή του είναι σημαντική για την ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v