Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση Obama για την κρίση στην ευρωζώνη

Έκκληση στους «μεγάλους» της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε κινήσεις δημοσιονομικής ενοποίησης απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η άμεση απειλή, αλλά πιθανώς να ακολουθήσουν Ισπανία και Ιταλία.

Παρέμβαση Obama για την κρίση στην ευρωζώνη
Έκκληση στους "μεγάλους" της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε κινήσεις δημοσιονομικής ενοποίησης απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η άμεση απειλή, αλλά ενδεχομένως να ακολουθήσουν η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο κ. Μπαράκ Ομπάμα, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που είχε με ισπανόφωνους δημοσιογράφους, δήλωσε πως οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να δείξουν στις αγορές ότι "αναλαμβάνουν τον έλεγχο της κρίσης χρέους και εργάζονται ως προς τη συνύπαρξη της νομισματικής ένωσης με τη δημοσιονομική πολιτική".

"Η Ελλάδα είναι η άμεση ανησυχία, αλλά ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να προκύψει εάν οι αγορές προχωρήσουν σε νέες επιθέσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας", δήλωσε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με την "El Mundo", και συμπλήρωσε: "Είναι δύσκολο να συντονιστεί και να συμφωνηθεί ένας κοινός δρόμος όταν πρόκειται για τόσο πολλές χώρες, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και σε τόσο διαφορετική οικονομική κατάσταση. Κι έτσι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, νομίζω, αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία όσο αυτό το ζήτημα δεν επιλύεται".

"Η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη μέχρι να επιλυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη", πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. "Η ευρωπαϊκή κρίση προκαλεί μεγάλα προβλήματα και στη διεθνή, παγκοσμοποιημένη οικονομία. Η κρίση έχει τεράστιες συνέπειες για την Αμερική, για ολόκληρο το ημισφαίριο, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες", επισήμανε, εκθέτοντας τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για μετάδοση της ευρωπαϊκής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσθέσουν στο ενιαίο νόμισμα ένα "πιο αποτελεσματικό σύνολο συντονισμένων δημοσιονομικών πολιτικών". "Στο τέλος, οι μεγάλες χώρες στην Ευρώπη, οι ηγέτες στην Ευρώπη, θα πρέπει να συναντηθούν και να πάρουν αποφάσεις για το πώς θα συντονιστεί η νομισματική ολοκλήρωση σε πιο αποτελεσματικό συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής", κατέληξε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τ. Γκάιτνερ, θα παρευρεθεί για πρώτη φορά στις εργασίες του Ecofin στην Πολωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v