Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με την παρουσία Geithner το Ecofin της Παρασκευής

Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός αξιωματούχος συμμετέχει σε συνεδρίαση ΥΠΟΙΚ ευρωζώνης. Έκδηλη η ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα και τον κίνδυνο μετάδοσης σε μεγαλύτερες οικονομίες

Με την παρουσία Geithner το Ecofin της Παρασκευής
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Πολωνία αυτή την εβδομάδα, γεγονός που κατά τους αναλυτές αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Ο Timothy Geithner θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία και θα παρευρεθεί την Παρασκευή στην συνάντηση του Ecofin. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, κατά την επίσκεψη του κ. Geithner θα συζητηθούν οι προσπάθειες για την στήριξη της παγκόσμιας ανάκαμψης και η συνεργασία ως προς την εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ο Αμερικανικός Τύπος ωστόσο, αναφέρει πως η Ουάσιγκτον εκφράζει έκδηλα πλέον την ανησυχία της για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας αλλά και για τον κίνδυνο μετάδοσης σε ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ. Ο αντίκτυπος στον χρηματοοικονομικό κλάδο – είχαμε μία πρόγευση αυτή την εβδομάδα με την βουτιά των μετοχών των γαλλικών τραπεζών- είναι επίσης θέμα που ανησυχεί τις ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός αξιωματούχος θα παρευρίσκεται σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Δεν είναι όμως, η πρώτη φορά που ο κ. Geithner ασκεί πιέσεις στην ΕΕ για λήψη δράσης. Τον Μάρτιο επισκέφθηκε επίσης αιφνιδιαστικά τον Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schaeuble λίγο πριν την σύνοδο της ΕΕ.

Την Παρασκευή είχε επίσης μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Schaeuble στην Μασσαλία, στο περιθώριο της G7.

Εν τω μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος, B. Obama, εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη έως ότου επιλυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ευρωπαϊκά κράτη για να καταρτιστούν τα πακέτα των μεταρρυθμίσεων για τις πιο ευάλωτες οικονομίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v