Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FXCM: Η αγορά πιέζει τη G7 για συντονισμένη δράση

Η συνάντηση της G7 ξεκινά σήμερα στη Μασσαλία, κι ενώ η αγορά πιέζει για συντονισμένη δράση. Η ομιλία Ομπάμα δεν βελτίωσε την ψυχολογία των αγορών. Το ευρώ χάνει και το 1,3800 έναντι του δολαρίου.

FXCM: Η αγορά πιέζει τη G7 για συντονισμένη δράση
Με το φάντασμα της ύφεσης να πλανάται πάνω από τις αγορές ξεκινά σήμερα η συνάντηση της ομάδας των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών στη Μασσαλία της Γαλλίας, κι ενώ η αγορά «πιέζει» για συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης εμπιστοσύνης που βιώνει από την πιστωτική κρίση του 2008, αναφέρουν αναλυτές της FXCM.

Ήδη χθες ο ΟΟΣΑ μίλησε για αρνητικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και για ισχυρό πλήγμα στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, με σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2012.

Σήμερα υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης και η HSBC, αναμένοντας το ΑΕΠ στο 1,6% από το 2% το 2011 και στο 0,7% από το 1,4% το 2012. Μάλιστα, εκτιμά ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα αντιμετωπίσουν την ύφεση.

Το ευρώ εξακολουθεί να πλήττεται μετά την νέα σελίδα που γύρισε στην πολιτική της η ΕΚΤ με την ανάπτυξη να αποκτά προτεραιότητα τη στιγμή που η απειλή του πληθωρισμού εξομαλύνεται.

Το ενιαίο νόμισμα, λαβωμένο από χθες, «χάνει» σήμερα και το 1,3800 έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κάτω από τα χαμηλά επίπεδα του Ιουλίου και ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω πτώση προς το επίπεδο του 1,2000. Το ενιαίο νόμισμα βαδίζει προς τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα τεσσάρων μηνών, έχοντας υποχωρήσει κατά 2,4% τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Στον αντίποδα ο δείκτης του δολαρίου που μετρά την απόδοσή του έναντι έξι βασικών νομισμάτων, ενισχύεται στις 76,576 μονάδες.

Το πακέτο ύψους 450 δισ. δολαρίων για την τόνωση της αγοράς εργασίας που ανακοίνωσε χθες ο Barack Obama, δεν βελτίωσε την ψυχολογία των αγορών ελλείψει λεπτομερειών κι ενώ παραμονεύει μια αντίδραση των Ρεπουμπλικανών στα σχέδια του αμερικανού προέδρου.

Ο ΟΟΣΑ απηύθυνε έκκληση στη G7 για συντονισμένη δράση, διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και μέτρα στήριξης των οικονομιών. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, τόνισε την ανάγκη άμεσης δράσης καθώς «αν η ανάπτυξη συνεχίσει να χάνει την ορμή της, θα επιδεινωθούν οι ισολογισμοί, θα απειληθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και τελικά θα εξανεμιστούν οι δυνατότητες διάσωσης της ανάκαμψης». Χθες η Morgan Stanley κάλεσε σε συντονισμένη πολιτική των επτά «ισχυρών» της ομάδας των 7.

Η ζήτηση για το γιεν ήταν περιορισμένη ενόψει της συνάντησης των G7. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία δολαρίου-γιεν ενισχύεται στο 77,6955, ενώ το ευρώ υποχωρεί έναντι του γιεν στο 107,314.

Η στερλίνα ενισχύεται σε υψηλό 3 εβδομάδων έναντι του ευρώ, ενώ παραμένει κάτω από το επίπεδο 1,6000 έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα η στερλίνα υποχωρεί στα 1,5934 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v