Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα: Η Ιρλανδία πάει καλά

Εύσημα από την τρόικα στην Ιρλανδία για τη δημοσιονομική προσαρμογή, με πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για το έλλειμμα. Το Δουβλίνο, όμως, ανησυχεί ότι "η Ελλάδα μπορεί να μας βγάλει όλους εκτός"...

Τρόικα: Η Ιρλανδία πάει καλά
Τα εύσημα της τρόικας απέσπασε η Ιρλανδία κατά την τριμηνιαία έκθεση προόδου, όπου μάλιστα αναθεωρήθηκε πτωτικά η πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2012. Το Δουβλίνο, όμως, ανησυχεί ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα "μπορεί να μας βγάλουν όλους εκτός τροχιάς".

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρουν στην τριμηνιαία έκθεση προόδου για την Ιρλανδία ότι η χώρα ανταποκρίνεται στα κριτήρια που έχουν τεθεί για την παροχή του πακέτου στήριξης και αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις τους για το έλλειμμα του 2012 στο 8,6% του ΑΕΠ, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 8,8% του ΑΕΠ.

"Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας δημοσίως διακήρυξε ότι η κυβέρνηση μπορεί να στοχεύει σε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής στον προϋπολογισμό του 2012", αναφέρει η έκθεση της τρόικας.

Η τρόικα, πάντως, επισημαίνει ότι ως προς τον χρηματοοικονομικό κλάδο της Ιρλανδίας -που ήταν άλλωστε και η πηγή των προβλημάτων για τη χώρα- εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. "Η αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, η οποία υλοποιείται, πρέπει να συνεχιστεί με τελικό στόχο την ανάκτηση ενός βιώσιμου τραπεζικού συστήματος", αναφέρει η έκθεση της τρόικας.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, όμως, μπορεί να μας συμπαρασύρουν όλους, προειδοποιεί ο επικεφαλής του οργανισμού διαχείρισης ιρλανδικού χρέους. Μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου της Ιρλανδίας, ο κ. John Corrigan δήλωσε: "Υπάρχουν συγκεκριμένοι εξωγενείς παράγοντες, όπως το τι θα γίνει στην Ελλάδα, οι οποίοι μπορούν να μας βγάλουν όλους εκτός τροχιάς".

Ο κ. Corrigan ανέφερε ότι σχεδιάζει επέκταση του προγράμματος βραχυπρόθεσμου δανεισμού, με τίτλους 3μηνης και 6μηνης διάρκειας από τα μέσα του 2012. "Η πρώτη αξιόπιστη ένδειξη της ικανότητάς μας να επιστρέψουμε στις αγορές θα είναι όταν θα είμαστε σε θέση να διευρύνουμε αυτό το πρόγραμμα", δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε: "Ως προς το πότε θα επιστρέψουμε στις αγορές για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό… όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v