Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FXCM: Αμετάβλητα τα επιτόκια BoE και EKT

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια του ευρώ στο 1,5% η ΕΚΤ με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην ομιλία του Jean-Claude Trichet και ιδιαίτερα στη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει αναφορικά με τον πληθωρισμό.

FXCM: Αμετάβλητα τα επιτόκια BoE και EKT
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια του ευρώ στο 1,5% η ΕΚΤ με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην ομιλία του Jean-Claude Trichet και ιδιαίτερα στη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει αναφορικά με τον πληθωρισμό, σημειώνουν αναλυτές της FXCM.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων τον ερχόμενο Νοέμβρη λόγω των δυσμενών συνθηκών που δημιουργεί η κρίση χρέους αλλά και εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης των αγορών. Συγκεκριμένα, η αγορά προεξοφλεί σε ποσοστό 92% αλλαγή στάσης της ΕΚΤ και μείωση των επιτοκίων το Νοέμβρη.

Το ευρώ δέχεται σήμερα πιέσεις, ενώ μετά την απόφαση η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται πτωτικά στο 1,4052.

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια της στερλίνας αμετάβλητα στο 0,5%, όπως αναμενόταν, ενώ δεν προχώρησε σε αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο παραμένει στα 200 δισ. στερλίνες.

Το βλέμμα των επενδυτών τώρα στρέφεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που θα ανακοινωθούν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, τα οποία αναμένεται να δείξουν την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα μέτρων στήριξης αν η οικονομία συνεχίσει να αποδυναμώνεται. Η BoE διατηρεί τις επιφυλάξεις της ως προς την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων στήριξης, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ξεπερνά τον στόχο του 2% κι ενώ οι αποδόσεις των περισσότερων βρετανικών τίτλων παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης η στερλίνα έλαβε σημαντική ώθηση έναντι του δολαρίου, διεκδικώντας εκ νέου το επίπεδο του 1,60. Ειδικότερα το βρετανικό νόμισμα σκαρφάλωσε σε ημερήσια υψηλά έναντι του ευρώ στις 87,60 πένες από τις 88,20 πένες πριν την ανακοίνωση. Έναντι του δολαρίου αναρριχήθηκε στο 1,6038. Εκτίναξη σημείωσε και η ισοτιμία στερλίνας-ελβετικού φράγκου στο 1,3863. Η άνοδος της στερλίνας οφείλεται σε short covering από μερίδα επενδυτών που είχαν προεξοφλήσει μια απόφαση πρόσθετων μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v