Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trichet: Κατεβάζει τον πήχη για ανάπτυξη

Τον δρόμο για μείωση επιτοκίων ανοίγει η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης. Τι είπε ο Ζ.-Κλ. Τρισέ για επιτόκια, τράπεζες, Ελλάδα. Αυξημένοι οι κίνδυνοι στην Ε.Ε.

Trichet: Κατεβάζει τον πήχη για ανάπτυξη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 1,4% - 1,8% έναντι 1,5% - 2% για το 2011 καθώς και για το 2012.

Ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Jean-Claude Trichet δήλωσε ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί αισθητά για την οικονομία της ευρωζώνης, αλλά τόνισε ότι η ΕΚΤ θα φροντίσει να διασφαλίσει τη ρευστότητα των τραπεζών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Trichet δεν διασκέδασε τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων, δηλώνοντας ότι πλέον έχουν αλλάξει οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για ισορροπίες όσον αφορά στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.

Για την ανάπτυξη οι πτωτικοί - ανοδικοί κίνδυνοι δεν είναι πλέον ισομοιρασμένοι (όπως στην εκτίμηση της προηγούμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ) αλλά υπερισχύουν οι πτωτικοί, ενώ όσον αφορά στον πληθωρισμό οι κίνδυνοι δεν είναι πλέον ανοδικοί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με έρευνα των "Financial Times", πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η πλήρης ανατροπή στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε μειώσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη σύντομα, ίσως και τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη ρευστότητα των τραπεζών της ευρωζώνης, παραδεχόμενος ωστόσο ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν επιδεινωθεί.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε για την ελληνική οικονομία ότι θεωρεί δεδομένο πως "η Ελλάδα θα πράξει ό,τι χρειαστεί για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έκανε σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ".

"Συνεχίζουμε να ζητούμε από όλες τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν πλήρως, μα πλήρως, τις απαραίτητες κινήσεις…, ειδικά οι κυβερνήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και ακόμη ειδικότερα η Ελλάδα", ανέφερε.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε, όπως αναμενόταν καθολικά, αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 1,5%. Έπειτα από δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος, η ΕΚΤ έλαβε ομόφωνα την απόφαση της διατήρησης σταθερών επιτοκίων.

Το ευρώ αντέδρασε με πτώση στο 1,39 δολ. μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v