Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία ακόμη πικρή ήττα για την Angela Merkel

H Angela Merkel υπέστη την έκτη ήττα της σε τοπικές εκλογές κατά το 2011. Αυτήν τη φορά στην εκλογική της περιφέρεια, όπου το CDU ενδέχεται να μείνει εκτός κυβέρνησης. Εντείνονται οι εσωκομματικές τριβές για το EFSF.

Μία ακόμη πικρή ήττα για την Angela Merkel
Μία ακόμη πικρή ήττα υπέστησαν η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel και το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών, αυτήν τη φορά στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, που ήταν και προσωπικό στοίχημα της καγκελαρίου. Πρόκειται, άλλωστε, για την εκλογική περιφέρεια της κ. Merkel, η οποία δεν κατόρθωσε να ανατρέψει το καταδικαστικό αποτέλεσμα, παρά τις εννέα προσωπικές της εμφανίσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία του CDU.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τοπική τηλεόραση, το CDU έχασε 5,5 μονάδες υποχωρώντας στο 23,3% από 28,8% που είχε καταγράψει στις προηγούμενες εκλογές. Είναι η χειρότερη επίδοση της Ιστορίας του CDU στο κρατίδιο της βορειοανατολικής Γερμανίας, που βρέχεται από τη Βαλτική Θάλασσα. Καθίζηση υπέστη για ακόμα μία φορά το FDP, ο εταίρος της Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού, που είδε τα ποσοστά του να μειώνονται από το 9% στο 2,8% και να μένει εκτός τοπικής βουλής.

Είναι η έκτη κατά σειρά ήττα της κ. Merkel σε τοπικές εκλογές των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας κατά το 2011. Το CDU έχασε στο Αμβούργο από τους σοσιαλδημοκράτες και κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό στη μεταπολεμική του ιστορία, όπως και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, όπου οι πράσινοι απέσπασαν ένα εδώ και έξι δεκαετίες προπύργιο των χριστιανοδημοκρατών.

Στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, το SPD αύξησε τη δύναμή του κατά 6,6 μονάδες φτάνοντας στο 36,8% από 30,2% το 2006. Αύξηση των δυνάμεών τους κατέγραψαν τόσο η Αριστερά, που απέσπασε το 18,2% των ψήφων, όσο και οι πράσινοι, οι οποίοι με το 8,2% εξέλεξαν για πρώτη φορά βουλευτές στο τοπικό κοινοβούλιο. Το βόρειο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας του 1,6 εκατ. κατοίκων είναι το φτωχότερο στη Γερμανία και η ανεργία έχει φτάσει στο 12%, ποσοστό τριπλάσιο από το αντίστοιχο στη νότια Γερμανία.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν η Βουλή της χώρας καλείται να επικυρώσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας αλλά και το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Ήδη οι εσωκομματικές ενστάσεις είναι πολλές και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως η κ. Merkel, της οποίας η δημοτικότητα έχει υποχωρήσει στο 36%, να μην έχει επαρκή στήριξη από το κόμμα της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v