Προβλέπουν επιβράδυνση στη Γερμανία οι ”έξι σοφοί”

Τα έξι κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της Γερμανίας προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2005, καθώς μειώνεται η ζήτηση για εξαγωγές.

Προβλέπουν επιβράδυνση στη Γερμανία οι ”έξι σοφοί”
Οι ”έξι σοφοί”, όπως αποκαλούνται τα κορυφαία έξι ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της Γερμανίας, προβλέπουν ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί του χρόνου, καθώς υποχωρεί η ζήτηση για τα εξαγωγικά προϊόντα της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Στην φθινοπωρινή τους έκθεση, τα κρατικά επιδοτούμενα ινστιτούτα διαβλέπουν ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας της τάξης του 1,5% στο 2005, όσο προέβλεπαν και στην εαρινή τους έκθεση, που είχε δημοσιοποιηθεί στα τέλη Απριλίου.

Για τη φετινή χρονιά πάντως οι ”έξι σοφοί” αναβάθμισαν την προηγούμενη πρόβλεψή τους, καθώς οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί πιο δυναμικά απ’ όσο αναμενόταν. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη 2004 διαμορφώνεται πλέον στο 1,8% από 1,5% στην προηγούμενη εκτίμηση.

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν στο 8μηνο 2004 κατά 10% από τα περσινά επίπεδα, χάρη στην αυξημένη ζήτηση κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία.

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας από τις αρχές του έτους αρχίζουν να λειτουργούν όμως ανασταλτικά για τη γερμανική ανάκαμψη.

Παράλληλα, η εκτίναξη της ανεργίας στο υψηλό 5ετίας του 10,7% αποτρέπει και τις καταναλωτικές δαπάνες στην εσωτερική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v