Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gurria: Αυξήστε στο 1 τρισ. τα διαθέσιμα του EFSF

Οι βραχυπρόθεσμες και έκτακτες δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης θα φέρουν μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, λέει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Angel Gurria. Υποστηρίζει ότι το EFSF πρέπει να έχει διαθέσιμα 1 τρισ. ευρώ.

Gurria: Αυξήστε στο 1 τρισ. τα διαθέσιμα του EFSF
Οι βραχυπρόθεσμες και έκτακτες δράσεις για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης θα φέρουν μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Angel Gurria, σε άρθρο του στη "Wall Street Journal", τονίζοντας πως οι policy makers θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλία και όχι απλώς να αντιδρούν στον ρυθμό των αγορών.

Σύμφωνα με τον κ. Gurria, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο, όπου αναγκάζονται από τις αγορές να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμα, αντιδραστικά πολιτικά μέτρα σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση, κάτι το οποίο όμως δεν αρκεί.

Κατά τον κ. Gurria, οι κυβερνήσεις θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του χρέους. "Κάποιες εθνικές στρατηγικές δημοσιονομικής ενοποίησης ίσως χρειαστούν ακόμα και μία γενιά για να δείξουν αποτελέσματα. Όμως, η ενοποίηση αυτή είναι πολύ σημαντική για να θεωρηθεί ως απλώς μια έκτακτη αντίδραση. Κάποιες χώρες μπήκαν νωρίτερα από άλλες στον δρόμο της δημοσιονομικής ενοποίησης, ωστόσο οι περισσότερες από τις χώρες του ΟΟΣΑ αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πράξουν το ίδιο. Και θα πρέπει να το πράξουν σε ένα αξιόπιστο και ξεκάθαρα ορισμένο πλαίσιο (η πρόσφατη διαμάχη στις ΗΠΑ για το όριο χρέους έδειξε πόσο σημαντικό είναι αυτό)".

Όπως σημειώνει, "η νέα γαλλογερμανική πρόταση για την ενίσχυση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης και της κοινής αντιπροσώπευσης είναι θετική, διότι κάτι τέτοιο έλειπε από την Ε.Ε.

Ακόμα σημαντικότερο, όμως, είναι το αίτημα Merkel και Sarkozy, η δέσμευση σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μεσοπρόθεσμα να γίνει υποχρεωτική διά νόμου στις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό γιατί οι ορθότεροι εθνικοί κανονισμοί και θεσμοί, σε συνδυασμό με τους ισχυρότερους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μειώσουν την ανάγκη για χρήση του EFSF, το οποίο συστάθηκε με σκοπό να εκδίδει εγγυημένα ομόλογα σε κράτη-μέλη που δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές".

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ, "το μέγεθος αυτού του ταμείου θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, να φτάσει έως και το 1 τρισ. ευρώ από τα 440 δισ. ευρώ σήμερα - ώστε να στείλει ένα ξεκάθαρο σήμα ότι οι κυβερνήσεις κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος και διαθέτουν και τη δύναμη και τη θέληση να το αντιμετωπίσουν. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται μία διπλή στρατηγική: δημιουργείται ένα τεράστιο 'δίχτυ ασφαλείας', ενώ την ίδια ώρα γίνονται όλες οι προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό το 'δίχτυ' δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ".

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, ο κ. Gurria υποστηρίζει πως προς το παρόν θα πρέπει να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της κρίσης, ωστόσο χρειάζεται να υπάρξει και μεγαλύτερη εμπλοκή των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρέους σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, έτσι ώστε τα χρήματα των φορολογουμένων να κατευθύνονται στη στήριξη των προοπτικών ανάπτυξης των προβληματικών χωρών και όχι στην αποπληρωμή των ιδιωτών πιστωτών.

"Δεδομένου του ισχνότερου outlook, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αναβάλουν ή ακόμα και να αντιστρέψουν τα προηγούμενα σχέδιά τους για σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής. Δεδομένου ότι τα κρατικά ταμεία είναι άδεια στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές. Οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας θα πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό στόχο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χρέους", αναφέρει.

"Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να γίνουν πιο κοινωνικές και να επικεντρωθούν σε πολιτικές που θα βοηθούν αυτούς που γίνονται πιο ευάλωτοι από την κρίση. Το πόσο επείγον είναι αυτό φαίνεται στους δρόμους ενός αυξανόμενου αριθμού πόλεων σε χώρες με διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης.

Τα επιδόματα ανεργίας ή τα μέτρα στοχευμένης δημιουργίας θέσεων εργασίας θα πρέπει να ενισχυθούν, τόσο για να μειωθούν οι στερήσεις όσο και για να τονωθεί η ζήτηση. Η βοήθεια προς τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά χρειάζεται επίσης να γίνει αποτελεσματικότερη. Το να δοθεί ελπίδα και αίσθηση κοινού σκοπού δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για τη συμμετοχή του κόσμου αλλά και για τη δημιουργία της απαραίτητης συναίνεσης για τις μεταρρυθμίσεις", τονίζει ο κ. Gurria.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v