Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανηγυρισμοί ανταρτών στο φρούριο του Καντάφι

Λίβυοι αντάρτες πανηγυρίζουν μέσα στο φρούριο του Καντάφι, πυροβολώντας στον αέρα. Οι στρατιώτες του Καντάφι έχουν σταματήσει να αντιστέκονται. Το 80% της Τρίπολης βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών. Αναγνώριση από Ελλάδα.

Πανηγυρισμοί ανταρτών στο φρούριο του Καντάφι
Οι δυνάμεις των Λίβυων ανταρτών κατάφεραν να εισβάλουν την Τρίτη στο κτιριακό συγκρότημα Bab al-Aziziya, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters, οι Λίβυοι αντάρτες βρίσκονται μέσα στο Bab al-Aziziya και πανηγυρίζουν πυροβολώντας στον αέρα, ενώ οι στρατιώτες του Καντάφι έχουν σταματήσει να αντιστέκονται. Ενώ σύμφωνα με απεσταλμένο του ΟΗΕ οι αντάρτες έχουν καταλάβει ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα.

Οι αντάρτες επικέντρωσαν από το πρωί της Τρίτης τις δυνάμεις τους στην κατάληψη του Bab al-Aziziya, καθώς ελέγχουν το 80% της πρωτεύουσας. Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Ε.Ε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Άστον, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης οι αντάρτες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του 80% της Τρίπολης.

Σύμφωνα με το Al Arabiya οι συμπλοκές στο φρούριο του Καντάφι περιορίστηκαν το πρωί της Τρίτης στην δυτική πλευρά του συγκροτήματος, ενώ εκρήξεις ακούγονταν και από το εσωτερικό του κτιρίου.

"Οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν να μπουν μέσα από την Παλιά Πύλη στη δυτική πλευρά. Aν το καταφέρουν οι μάχες θα μεταφερθούν στο εσωτερικό του συγκροτήματος" δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Λίβυος αντάρτης.

Το βρετανικό Sky TV μετέδωσε ότι καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από το συγκρότημα, ύστερα από αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ. ΤΟ ΝΑΤΟ πάντως δεν επιβεβαίωσε την επίθεση στο Bab al-Aziziya

Oι αντάρτες κατάφεραν αρχικά να ανοίξουν μια από τις πύλες του οχυρωμένου κτιριακού συγκροτήματος Bab al-Aziziya και στην συνέχεια εισέβαλαν σε αυτό.

Σημειώνεται ότι το κτιριακό συγκρότημα Bab al-Aziziya στεγάζει τα γραφεία του Καντάφι και των ανώτερων αξιωματούχων του στρατού, ενώ συνδέεται με τη θάλασσα με υπόγεια τούνελ 30 μιλίων.


Νωρίτερα, ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος είχε συλληφθεί, εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Τρίπολη, υπό τις επευφημίες των υποστηρικτών του καθεστώτος, επιβεβαιώνοντας ότι ο πατέρας του είναι ασφαλής στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Σε μία εμφανή προσπάθεια αναπτέρωσης του ηθικού των οπαδών του, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος θεωρούνταν και επικρατέστερος διάδοχος του Συνταγματάρχη Καντάφι, εμφανίστηκε στους ξένους ανταποκριτές για να διαβεβαιώσει ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις θα κερδίσουν τη μάχη.

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλ-Ισλάμ είχε συλληφθεί όχι μόνο σύμφωνα με τη δήλωση των αντικαθεστωτικών αλλά και με την επιβεβαίωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ανέκτησε την ελευθερία του (άγνωστο πώς και γιατί).

Τρίπολη είναι κάτω από τον δικό μας έλεγχο, όλος ο κόσμος μπορεί να το επιβεβαιώσει. Όλα πάνε καλά" δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του BBC εάν ο πατέρας του είναι ασφαλής και καλά στην Τρίπολη, απάντησε "φυσικά".

Ένας άλλος γιος του Καντάφι, ο Χαμίς, που ηγούνταν φάλαγγας η οποία κινούνταν προς το κέντρο της Τρίπολης, είναι μάλλον νεκρός, όπως και ο γαμπρός του Καντάφι και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Αμπντάλα Σενούσι, όπως μετέδωσε χθες το βράδυ το Αλ Τζαζίρα.


Αναγνώριση από Ελλάδα

Η Ελλάδα αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης ως νόμιμο φορέα που θα καθοδηγήσει το λιβυκό λαό στην κρίσιμη νέα φάση της μεταβατικής διαδικασίας, προς όφελος της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδης.  

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:

"Οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν μια νέα πραγματικότητα. Προδιαγράφουν ένα νέο μέλλον για τη Λιβύη. Ο λιβυκός λαός πέρασε πολλά και δικαιούται τώρα να τρέφει μεγάλες προσδοκίες. Δικαιούται ένα μέλλον στο οποίο θα επικρατεί ασφάλεια, πραγματική δημοκρατία, σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ανάπτυξη και ευημερία.

Η Λιβύη δεν αντέχει άλλη βία. Τα υπολείμματα του καθεστώτος πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν παρελθόν. Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει. Ο ηρωικός αγώνας του λιβυκού λαού, η γέννηση της νέας Λιβύης, δεν πρέπει να φέρει το στίγμα των αντιποίνων.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε αυτή η κρίση, αγωνίστηκε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Το έκανε στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής, ώστε με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά και μέσω των δομών της διεθνούς κοινότητας, τον ΟΗΕ και την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, να συμβάλλουμε στην προετοιμασία για την επόμενη ημέρα.

Στηρίξαμε ενεργά τις επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων. Πρωταγωνιστήσαμε στην ανθρωπιστική προσπάθεια, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκκένωση χιλιάδων αμάχων από τη ζώνη του πυρός και διαθέσαμε την Κρήτη ως βασικό διαμετακομιστικό κέντρο. Το ρόλο αυτό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια.

Αναστείλαμε τη λειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη και εγκαθιδρύσαμε διπλωματικές επαφές με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη. Επιδιώξαμε δυναμικά την έναρξη πολιτικής διαδικασίας. Στην τέταρτη συνάντησή της, η Ομάδα Επαφής επιβεβαίωσε το ρόλο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη διαδικασία μετάβασης.

Έχει φτάσει η ώρα για την έναρξη εθνικού συμμετοχικού διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμο φορέα που θα καθοδηγήσει το λιβυκό λαό στην κρίσιμη νέα φάση της μεταβατικής διαδικασίας, προς όφελος της Λιβύης και της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, πάντα με σεβασμό στην κυριαρχία της Λιβύης και τη βούληση του λιβυκού λαού. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμπαρασταθεί με όλες της τις δυνάμεις στην προσπάθεια οικοδόμησης θεσμών, που θα θωρακίσουν τη δημοκρατία που γεννιέται στη Λιβύη. Στην αυγή της νέας ημέρας, είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο πλάι του λιβυκού λαού. Οι δικές του ελπίδες είναι και δικές μας".
 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v