Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράνι, το λιμάνι που κυνηγάει οίκους αξιολογήσεων

Μπορεί η αμερικανική κυβέρνηση να έχει γίνει έξαλλη με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P, είναι όμως μια μικρή ιταλική πόλη που ανέθεσε στις εισαγγελικές αρχές της να «κυνηγήσουν» στον οίκο.

Τράνι, το λιμάνι που κυνηγάει οίκους αξιολογήσεων
Μπορεί η αμερικανική κυβέρνηση να έχει γίνει έξαλλη με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Standard & Poor's, είναι όμως μια μικρή ιταλική πόλη που ανέθεσε στις εισαγγελικές αρχές της να «κυνηγήσουν» τον οίκο αξιολογήσεων.

Το Τράνι, γραφικό παραλιακό χωρίο στις νοτιοανατολικές ακτές της Ιταλίας, φημίζεται για το κρασί, τα σύκα και το λάδι του, αλλά έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία από την εποχή των Σταυροφοριών.

Πέρσι όμως, όταν η Moody's Investors Service δήλωσε ότι οι ιταλικές τράπεζες θα επηρεαστούν από την ελληνική κρίση χρεών, οι εισαγγελικές αρχές της πόλης ανήγγειλαν την έναρξη διεξαγωγής έρευνας κατά του οίκου. Και φέτος τον Μάιο, όταν η S&P έθεσε στο μικροσκόπιο για πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας, επέκτειναν την έρευνα και σε αυτόν τον οίκο.

Οι εισαγγελείς διέταξαν την διεξαγωγή επίσης έρευνας σχετικά με την ορθότητα της κρίσης των οίκων όσον αφορά την ιταλική οικονομία, καθώς και το κατά πόσον έγιναν συναλλαγές με εσωτερική πληροφόρηση την εποχή που η S&P κοινοποίησε τις αμφιβολίες της, αλλά και το κατά πόσον υπήρξε συνωμοσία με στόχο την χειραγώγηση του ιταλικού χρηματιστηρίου.

Η αστυνομία του Τράνι έχει ήδη κατασχέσει σχετικά έγγραφα από το χρηματιστήριο και τα γραφεία των S&P και Moody's στο Μιλάνο. Οι δύο οίκοι χαρακτηρίζουν πάντως την έρευνα «ανάξια λόγου» και αρνούνται κάθε κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v