Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Προς συνταγματικό έλεγχο του ελλείμματος

Μετά τον Nicolas Sarkozy και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giullio Tremonti ζητά τροποποίηση του Συντάγματος που θα περιλαμβάνει άρθρο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, κατά το πρότυπο της Γερμανίας.

Ιταλία: Προς συνταγματικό έλεγχο του ελλείμματος
Στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον συνταγματικό έλεγχο των ελλειμμάτων κατά τα πρότυπα της Γερμανίας διαφαίνεται με τις τελευταίες εξελίξεις σε Γαλλία και Ιταλία. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giullio Tremonti, μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, ζήτησε να προωθηθεί σχετική μεταρρύθμιση του Συντάγματος για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy μετά την έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού του επιτελείου και εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από τις αγορές, ζήτησε συνταγματικό έλεγχο του ελλείμματος στην Γαλλία.

Ο κ. Tremonti επεσήμανε ότι η Γερμανία έχει ήδη κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και υποστήριξε πως είναι λογικό να καθίστανται σαφείς κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι σημαντικό να αποτελεί μέρος του Συντάγματος η ανάγκη για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό» δήλωσε ο κ. Tremonti συμπληρώνοντας πως η συνταγματική μεταρρύθμιση θα πρέπει να αναφέρει «ότι δεν μπορούμε οι δαπάνες να υπερβαίνουν τα έσοδα, ειδικότερα εάν παράλληλα πρέπει να εκδίδεις ομόλογα για να χρηματοδοτείται το χρέος»

Μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών προϋπολογισμού και θεσμικών υποθέσεων της Κάτω Βουλής και της Γερουσίας της Ιταλίας, χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, που βρίσκεται τώρα στο 120% του ΑΕΠ, «ασυνήθιστο», και επισήμανε ότι αποδεικνύει πως οι τρέχοντες συνταγματικοί νόμοι για τη διακυβέρνηση του προϋπολογισμού, δεν είχαν επιτυχία.

Τόνισε ακόμη ότι η Euro Plus Pact, η οποία συμφωνήθηκε για την ενίσχυση του πλαισίου αμοιβαίας δημοσιονομικής επιτήρησης μεταξύ των μελών της ευρωζώνης, ήταν μια συμφωνία, και όχι μια συνθήκη, αλλά μια ισχυρή συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v