Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα τα επιτόκια της Κορέας, στο 3,25%

Αμετάβλητα στο 3,25% τα επιτόκια της Ν. Κορέας, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4,7%. Η κεντρική τράπεζα κάνει λόγο για "εξωγενείς" κινδύνους και οι αναλυτές βλέπουν αλλαγή πολιτικής και σε άλλες ασιατικές χώρες.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της Κορέας, στο 3,25%
Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκιά της η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Κορέας, ενώ ο πληθωρισμός υπερβαίνει κατά πολύ τον επίσημο στόχο. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Bank of Korea, ενδεχομένως να σηματοδοτεί ευρύτερη αλλαγή πολιτικής και για άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας που τον τελευταίο χρόνο έχουν θέσει ως βασική τους προτεραιότητα την πάταξη των πληθωριστικών πιέσεων.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Κορέας άφησε για δεύτερο μήνα αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 3,25%. Αντιστοίχως, αμετάβλητα διατήρησε προ ημερών τα επιτόκιά της και η Ινδονησία. Η Σεούλ όμως, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού τον Ιούλιο στο 4,7%. Επίπεδο πολύ υψηλότερο από το επιθυμητό όριο διακύμανσης 2%-4% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η Νότιος Κορέα όμως, όπως και οι περισσότερες αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες, αντιμετωπίζουν πλέον ένα μεγάλο δίλημμα: Από την μία πλευρά, η σαφής επιβράδυνση σε ΗΠΑ και ευρωζώνη θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της ζήτησης για ασιατικές εξαγωγές. Από την άλλη, η απόφαση της Fed για σχεδόν μηδενικά επιτόκια για τα επόμενα δύο χρόνια και η στροφή κεφαλαίων στην αναπτυσσόμενη Ασία δημιουργεί σαφή κίνδυνο πληθωρισμού.

Σε αυτό το δίλημμα, η Κορέα αποφάσισε να στηρίξει την ανάπτυξη με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Kim Choong-Soo να δηλώνει πως η αβεβαιότητα για την τέταρτη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία εντείνεται «λόγω κινδύνων από το εξωτερικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v