Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFSF: Δύσκολα "προλαβαίνει" την δόση Σεπτεμβρίου

Το EFSF ενδεχομένως να μην είναι έτοιμο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση δανείων για την Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου και να ζητηθεί από Ιταλία και Ισπανία να δανείσουν απευθείας τη χώρα μας.

EFSF: Δύσκολα προλαβαίνει την δόση Σεπτεμβρίου
Το ταμείο κρατικών διασώσεων της ευρωζώνης EFSF, ενδεχομένως να μην είναι έτοιμο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση δανείων που έχει προγραμματιστεί για την Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ζητηθεί από την Ιταλία και την Ισπανία να δανείσουν απευθείας στην Ελλάδα, παρά το μεγάλο κόστος δανεισμού που αντιμετωπίζουν και οι ίδιες.

Το ζήτημα, σύμφωνα με την WSJ, συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη. Στην συζήτηση περιλαμβανόταν η πιθανότητα η Ιταλία και η Ισπανία να επιλέξουν να μην συμμετέχουν στην επόμενη δόση, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το σχέδιο της συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας, το EFSF θα πρέπει να κάνει την επόμενη πληρωμή των 5,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αντικαθιστώντας το διμερές σύστημα δανεισμού που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την Ελλάδα το 2010. Όμως το EFSF πρέπει να αντλήσει αυτά τα κεφάλαια από τις αγορές για να δώσει τα δάνεια. Αυτό θα είναι δύσκολο να γίνει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι μεσολαβεί ο Αύγουστος, οπότε οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κάνουν διακοπές.

«Το μόνο πρόβλημα είναι ο χρόνος», δήλωσε αξιωματούχος.

Ετσι, μπορεί να ζητηθεί από την Ιταλία και την Ισπανία να δώσουν άμεσα δάνεια για την Ελλάδα. Μια λύση που συζητείται είναι να πληρώσει το EFSF τμήμα της δόσης στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα θα πληρώσουν απευθείας οι κυβερνήσεις.

Σημειώνεται ότι ήδη η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της επόμενης δόσης του δανείου για την Ελλάδα, καθώς και η ίδια αντιμετωπίζει πλέον σημαντικό πρόβλημα αύξησης στο κόστος δανεισμού.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, το θέμα τέθηκε επί τάπητος και η ιταλική πλευρά δήλωσε ότι ενδεχομένως να αναθεωρήσει τη συμμετοχή της στην επόμενη δόση του ελληνικού πακέτου. Βάσει της συμφωνίας για το ελληνικό πακέτο στήριξης, εάν μία χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα αύξησης του κόστους δανεισμού της σε επίπεδα υψηλότερα από το επιτόκιο δανεισμού προς την Ελλάδα, τότε μπορεί είτε να μη συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του δανείου -οπότε οι άλλες χώρες καλούνται να συμπληρώσουν το κενό- είτε να ζητήσει αποζημίωση από τα άλλα μέλη για να μην καταγράψει ζημίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v