Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρατείνεται το αδιέξοδο για τις ΗΠΑ

Αναβλήθηκε η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την αύξηση του ορίου δανεισμού. Τραπεζίτες, το ΔΝΤ αλλά πλέον και η Κίνα καλούν την Ουάσιγκτον να σταματήσει να φλερτάρει με την οικονομική καταστροφή.

Παρατείνεται το αδιέξοδο για τις ΗΠΑ
Παρατείνεται τελικά το θρίλερ στις κρίσιμες εξελίξεις για το αμερικανικό χρέος, καθώς αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά η ψηφοφορία για το σχετικό νομοσχέδιο των ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα γιατί το Κογκρέσο θα πρέπει να έχει αποφασίσει το αργότερο μέχρι την Τρίτη αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί το -τεχνικό έστω- χρεοστάσιο της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, το οποίο θα έχει επιπτώσεις στο ευρύτερο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έγινε εμφανές ότι και οι ίδιοι οι ρεπουμπλικανοί αδυνατούν να συμφωνήσουν στα βασικά. Έπειτα από ώρες άκαρπης συνεδρίασης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των ρεπουμπλικανών, κ. John Boehner, αναγκάστηκε να αναβάλει την ψηφοφορία και να ορίσει έκτακτη συνεδρίαση για σήμερα Παρασκευή, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποκτήσει περισσότερους ψήφους. Το νομοσχέδιο Boehner προτείνει αύξηση του ορίου δανεισμού σε δύο στάδια -ώστε να ξανασυζητηθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012- και μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 900 δισ. δολ. την επόμενη δεκαετία. Οι ρεπουμπλικανοί αντιρρησίες ζητούν περισσότερες περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Ακόμη κι αν περάσει σήμερα η πρόταση Boehner από τη Βουλή (που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικανούς), είναι μάλλον βέβαιο ότι θα καταψηφιστεί στην ελεγχόμενη από τους δημοκρατικούς Γερουσία, ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει απειλήσει με βέτο. Στη Γερουσία έχει παρουσιαστεί προς ψήφιση η πρόταση του δημοκρατικού κ. Harry Reid, που κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση του ορίου δανεισμού αλλά και για μείωση του ελλείμματος κατά 2,2 τρισ. δολ. στη δεκαετία, χωρίς αύξηση φόρων.

Η νευρικότητα είναι πλέον έντονη σε διεθνές επίπεδο. Το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν σε χαμηλό 4 μηνών. Οι χρηματιστηριακές αγορές υποχωρούν όλη την εβδομάδα, διαβλέποντας ότι, ακόμη κι αν αποφασιστεί στο παρά πέντε αύξηση του ορίου δανεισμού πριν από την Τρίτη, ο κίνδυνος υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας δεν απομακρύνεται, οπότε η διεθνής οικονομία κατευθύνεται προς την πιθανότητα αύξησης του κόστους του χρήματος και πιο αδύναμου δολαρίου. Οι οίκοι αξιολόγησης, άλλωστε, έχουν δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο μακροπρόθεσμο σχέδιο βελτίωσης της δημοσιονομικής της θέσης και το μόνο που φαίνεται προς το παρόν είναι η εικόνα πλήρους ασυνεννοησίας.

Η Standard & Poor's, μάλιστα, διά στόματος του προέδρου της επιτροπής κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης κ. John Chambers, δήλωσε πως μία καλή αρχή για τις ΗΠΑ θα ήταν να μειώσουν το έλλειμμά τους κατά 4 τρισ. δολ. Κατά τον Chambers, απαιτείται πτώση του ελλείμματος "τέτοιου μεγέθους για να φανεί η σοβαρότητα των Αμερικανών αξιωματούχων ως προς την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού θέματος των ΗΠΑ".

Ο ίδιος επισήμανε, μάλιστα, πως η εκτίμηση των 4 τρισ. είναι μάλλον μετριοπαθής, καθώς σύμφωνα με το ΔΝΤ οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 7,5% του ΑΕΠ ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Αυτό μεταφράζεται σε προσαρμογή της τάξεως του 1 τρισ. δολ. ετησίως!

Αιχμηρά σχόλια από το Πεκίνο

Σε ένα αρκετά αιχμηρό σχόλιο, το κρατικό πρακτορείο Xinhua της Κίνας κατέκρινε τις ΗΠΑ ότι φλερτάρει επικίνδυνα με την οικονομική καταστροφή, αναφέροντας μάλιστα πως η αμερικανική οικονομία έχει πέσει θύμα απαγωγής από επικίνδυνα ανεύθυνους πολιτικούς. Προς το παρόν, κανένας Κινέζος αξιωματούχος δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Το πρακτορείο Xinhua, όμως, αναφέρει πως "το πιο άσχημο μέρος αυτού του σίριαλ είναι πως πολλές ακόμη χώρες με ευημερία θα υποστούν τον αντίκτυπο".

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, διά στόματος της κ. Christine Lagarde, προειδοποίησε ότι "μία από τις επιπτώσεις θα είναι η μείωση του ρόλου του δολαρίου ως νομίσματος συναλλαγματικών αποθεμάτων και η μείωση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων σε αυτό".

Επιστολή-έκκληση τραπεζιτών για λύση

Παράλληλα, οι κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι της Wall Street παρενέβησαν στις διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό χρέος, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Barack Obama και το Κογκρέσο, στην οποία προειδοποιούν για πολύ σοβαρές επιπτώσεις από πιθανή στάση πληρωμών και προτρέπουν για επίτευξη λύσης μέσα στην εβδομάδα. Ο κ. Lloyd Blankfein της Goldman Sachs και ο κ. Jamie Dimon της JP Morgan Chase περιλαμβάνονται στους 14 επικεφαλής τραπεζών και ασφαλιστικών που υπογράφουν την επιστολή.

Σε αναζήτηση συνταγματικού τρικ

Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι αναζητά Plan B για την επίλυση του ζητήματος, ενώ στο στρατόπεδο των δημοκρατικών αρκετοί πλέον καλούν τον Αμερικανό Πρόεδρο ουσιαστικά να παρακάμψει το Κογκρέσο και να αυξήσει το όριο δανεισμού της χώρας, βασιζόμενος σε άρθρο του Συντάγματος από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, το οποίο ορίζει ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ "δεν μπορεί να αμφισβητηθεί". Ο Λευκός Οίκος αντιστέκεται σε αυτές τις πιέσεις, προς το παρόν τουλάχιστον...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v