Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Υπό αναθεώρηση η αξιολόγηση της Ισπανίας

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση -πιθανότατα κατά μία βαθμίδα- θέτει η Moody's την αξιολόγηση "ΑΑ2" της Ισπανίας. Παράλληλα, προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης 6 αυτόνομων περιφερειών.

Moody΄s: Υπό αναθεώρηση η αξιολόγηση της Ισπανίας
Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει η Moody's την αξιολόγηση "ΑΑ2" της Ισπανίας. Ο διεθνής οίκος σημειώνει πως οποιαδήποτε αλλαγή πιθανότατα θα είναι κατά μία βαθμίδα.

Σύμφωνα με τη Moody's, η αναθεώρηση οφείλεται στην αυξημένη ευπάθεια των δημοσιονομικών της Ισπανίας. Επίσης, βλέπει αυξημένο ρίσκο συνεχιζόμενης ανόδου του κόστους χρηματοδότησης, μετά τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει, το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δημιουργεί προηγούμενο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους κρατών της ευρωζώνης. 

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης έξι αυτόνομων ισπανικών περιφερειών.

Σε καθεστώς αναθεώρησης τίθεται και η πιστοληπτική αξιολόγηση κάποιων ισπανικών τραπεζών όπως η Banco Santander, η BBVA, η La Caixa και η CECA.

Ψύχραιμη ήταν η αντίδραση της Ισπανίδας υπουργού Οικονομικών κ. Elena Salgado, η οποία δήλωσε πως, αν και η ανακοίνωση της Moody’s δεν ήταν θετικός παράγοντας, η έκθεσή της "ενέχει αρκετά θετικά στοιχεία". Η κ. Salgado, μάλιστα, είπε πως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το ύψος της ανεργίας δείχνουν την αρχή μιας θετικής τάσης.

Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 20,9% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 21,3% το προηγούμενο τρίμηνο, με βάση τα στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας. Οι αναλυτές, ωστόσο, προέβλεπαν μεγαλύτερη μείωση στο 20,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v