Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Υποβάθμισε την Κύπρο σε BAA1 από Α2

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, σε "BAA1" από "Α2", προχώρησε η Moody's, με αρνητικό outlook. Με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης Χριστόφια το ΔΗΚΟ.

Moody΄s: Υποβάθμισε την Κύπρο σε BAA1 από Α2
Με το ένα πόδι έξω από την κυβέρνηση Χριστόφια βρίσκεται το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού Stockwatch. Πριν από λίγο, ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν κάλεσε τους υπουργούς του ΔΗΚΟ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να θέσουν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο Χριστόφια.

Μιλώντας ακολούθως στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου εξήγησε ότι η κίνηση αυτή γίνεται για να διευκολυνθεί και να επισπεύσει ο πρόεδρος Χριστόφιας τη λήψη αποφάσεων και την ανάληψη των πρωτοβουλιών που όλοι αναμένουμε, υπονοώντας την πρόταση του κόμματος του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για κυβέρνηση κοινής αποδοχής.

Ο κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος θα διαβιβάσει σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι η κίνηση αυτή γίνεται ώστε να διευκολυνθεί ο πρόεδρος Χριστόφιας στη λήψη αποφάσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών καθώς και υπερβάσεων που απαιτούνται για να αποκατασταθεί η επιστροφή των πολιτών στην πολιτεία, στους θεσμούς στο σύστημα διοίκησης της χώρας με στόχο να διασωθεί η οικονομία.

Υποβάθμιση από τη Moody's

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, σε "BAA1" από "Α2", προχώρησε το πρωϊ της Τετάρτης η Moody's, με αρνητικό outlook.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η υποβάθμιση οφείλεται:

- Στις συνεχιζόμενες ανησυχίες αναφορικά με τη δημοσιονομική θέση της Κύπρου, οι οποίες εντείνονται λόγω των δημοσιονομικών και οικονομικών επιπτώσεων από την καταστροφή της μονάδας παραγωγής ενέργειας του Βασιλικού στις 11 Ιουλίου 2011.

- Στις αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, που αυξάνουν το ρίσκο εφαρμογής των νέων δημοσιονομικών προγραμματισμών της κυβέρνησης.

- Στο ουσιαστικό ρίσκο που υπάρχει ότι τουλάχιστον κάποιες κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν κρατική στήριξη μεσοπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους στην Ελλάδα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v