Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Σουδάν: Στα ύψη η τιμή της… νύφης

Πάνε οι εποχές όπου πλήρωνες 12 αγελάδες για μία νύφη, αναφέρουν παράγοντες του Νοτίου Σουδάν, καθώς οι τιμές για μία μορφωμένη σύζυγο στη νεότερη δημοκρατία του πλανήτη έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Ν. Σουδάν: Στα ύψη η τιμή της… νύφης
Η τιμή για μία μορφωμένη νύφη στο Νότιο Σουδάν έχει εκτιναχθεί στα ύψη, σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς, με αποτέλεσμα πολλοί άνδρες να καταλήγουν σε κλοπές ζώων για να εξασφαλίσουν το τίμημα.

Στη φυλή Μουντάρι, στο Νότιο Σουδάν, η τιμή μιας μορφωμένης νύφης, που θα προσφέρει μεταξύ άλλων και αναβάθμιση της κοινωνικής τάξης στον αγοραστή-σύζυγο, έχει φτάσει σε 50 αγελάδες, 60 κατσίκες καθώς και στις 30.000 λίρες Σουδάν (12.000 δολ.) σε ρευστό. Η εκτίναξη στις τιμές έχει σπρώξει πολλούς άνδρες σε ζωοκλοπές, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και προκαλούν τον θάνατο 2.000 ανδρών ετησίως.

"Πάνε οι εποχές όπου μια νύφη κόστιζε μόνο 12 γελάδες και οι αρχηγοί των φυλών είχαν αρκετή δύναμη ώστε να καλέσουν τους γονείς και να κανονίσουν μια καλή τιμή για τον σύζυγο", αναφέρουν εγχώριοι παράγοντες στο πρακτορείο Bloomberg.

Στις αγροτικές κοινότητες του Νοτίου Σουδάν, που είναι η νεότερη δημοκρατία στον πλανήτη αφού μόλις στις 9 Ιουλίου απέκτησε την ανεξαρτησία της, τα κοπάδια αποτελούν το μέτρο για τον πλούτο μιας οικογένειας και οι επιπτώσεις από την εκτίναξη στις τιμές των συζύγων συνιστά μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές και οικονομικές απειλές.

Μετά τον 20ετή εμφύλιο πόλεμο που σπάραξε τη χώρα, δεκάδες χιλιάδες άνδρες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και ψάχνουν για νύφες και ο μεγάλος ανταγωνισμός έχει ωθήσει στα ύψη τις τιμές.

Με περίπου 20 διαφορετικές ράτσες, το Νότιο Σουδάν κατέχει πληθυσμό αγελάδων της τάξεως των 11,7 εκατομμυρίων, καθώς και 12,4 εκατ. κατσίκες και 12,1 εκατ. πρόβατα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v