Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Βρετανία: Φουντώνει το σκάνδαλο του Tύπου

Μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Μ. Βρετανία, καθώς την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της αστυνομίας. Κοντά σε κυβερνητική κρίση. Στο στόχαστρο Μέρντοχ και διάδοχος.

Μ. Βρετανία: Φουντώνει το σκάνδαλο του Tύπου
Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο των υποκλοπών του Tύπου στη Μ. Βρετανία, καθώς την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της αστυνομίας.

Η υπόθεση, που είναι πλέον πιθανό να εξελιχτεί ακόμη και σε κυβερνητική κρίση, ξέσπασε όταν είδαν τη δημοσιότητα οι υποκλοπές που διενεργούσε σε θύματα εγκληματικών ενεργειών η εφημερίδα "News of the World" του κ. Ρούπερτ Μέρντοχ.

Οι εξελίξεις οδήγησαν τον μεγιστάνα στην απόφαση να κλείσει την εφημερίδα και να αποδεχτεί την παραίτηση του "δεξιού χεριού του",  και στελέχους της "News of the World", κ. Rebekah Brooks.

Οι δημοσιογράφοι του ομίλου αποδείχτηκε ότι διενεργούσαν τις υποκλοπές σε συνεργασία με αστυνομικούς τους οποίους δωροδοκούσαν. Ο παραιτηθείς επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ, κ. Paul Stephenson, ανέλαβε την ευθύνη, αν και στη δήλωσή του η οποία συνόδεψε την αναγγελία της παραίτησης υποστήριξε ότι δεν είχε "γνώση της έκτασης αυτής της επονείδιστης πρακτικής".

Η ευθιξία του πρώην αξιωματούχου, όμως, δεν φαίνεται να ωφελεί την κυβέρνηση Κάμερον, που βλέπει την κρίση να χτυπά την πόρτα της - πολλώ δε μάλλον καθώς ήδη έχει να απολογηθεί για τη συνεργασία της με τον πρώην επικεφαλής της "News of the World", κ. Andy Coulson, ο οποίος υπηρετεί τον Βρετανό πρωθυπουργό ως υπεύθυνος Τύπου.

Πολιτικοί παρατηρητές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν υπάρχει επιδείνωση της δημοσκοπικής θέσης της αγγλικής κυβέρνησης, οι κλυδωνισμοί δεν θα απειλήσουν την ευστάθειά της.

"Δεν είναι μια κρίση που θα ρίξει την κυβέρνηση Κάμερον", είπε στο Reuters ο κ. Wyn Grant, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Και συνέχισε: "Προφανώς ο Κάμερον έχει διαπράξει διάφορα σφάλματα κρίσης στον χειρισμό του όλου θέματος και θα έχει ζημιά στην εικόνα και στη φήμη του. Αλλά τίποτα από αυτά που έχει κάνει δεν θα τον οδηγήσει σε παραίτηση".

Τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο ανώδυνα για την ίδια την αυτοκρατορία του κ. Μέρντοχ.

Ήδη ματαιώθηκε η εξαγορά ολόκληρου του πλήρως κερδοφόρου τηλεοπτικού δικτύου BskyB, ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ όλο και περισσότερες πολιτικές προσωπικότητες από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ ζητούν έλεγχο για να διαπιστωθεί κατά πόσον ο όμιλος έχει ακολουθήσει παρόμοιες πρακτικές και εκεί.

Εξάλλου, η ελεύθερη πλέον με περιοριστικούς όρους κ. Rebekah Brooks, ο κ. Ρούπερτ Μέρντοχ και ο υιός και διάδοχός του, Τζέιμς, πρόκειται την Τρίτη να αντιμετωπίσουν τις ερωτήσεις του βρετανικού κοινοβουλίου για παραπλάνηση του σώματος κατά τη διάρκεια προηγούμενων ακροάσεων.

Στο κλίμα αυτό, ο κ. Μέρντοχ βλέπει συνεργάτες του-"κλειδιά" να αποχωρούν. Την Παρασκευή, ο κ. Les Hinton, επικεφαλής της Dow Jones & Co., που εκδίδει τη "Wall Street Journal", υπέβαλε την παραίτησή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v