Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συζητείται "backup" σχέδιο για το χρέος των ΗΠΑ

Ένα "backup" σχέδιο για τη μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος των ΗΠΑ και την αποτροπή της στάσης πληρωμών της αμερικανικής κυβέρνησης κερδίζει έδαφος στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Συζητείται backup σχέδιο για το χρέος των ΗΠΑ
Ένα "backup" σχέδιο για τη μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος των ΗΠΑ και την αποτροπή της στάσης πληρωμών της αμερικανικής κυβέρνησης κερδίζει έδαφος, ανεξάρτητα από την επίσημη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Barack Obama και των μελών του Κογκρέσου.

Τις πιέσεις για την εύρεση λύσης επέτεινε η δήλωση του οίκου αξιολογήσεων Standard & Poor's ότι υπάρχει πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ επειδή αυξάνονται τα ενδεχόμενα για στάση πληρωμών. Η S&P αξιολογεί τις ΗΠΑ με "ΑΑΑ" επί 70 συναπτά έτη.

Το αποκαλούμενο Plan B συζητούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", ανεπίσημα και υπογείως ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας (Senate Majority) κ. Harry Reid και ο επικεφαλής των ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, κ. Mitch McConnell, χωρίς τη συμμετοχή των δυσαρεστημένων ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που δεν εγκρίνουν αυτήν την προσέγγιση.

Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει τη σύνδεση πακέτου περικοπών των δαπανών με την πρόταση που έκανε λίγες μέρες νωρίτερα ο κ. McConnell και προβλέπει να δοθεί στον Πρόεδρο των ΗΠΑ εξουσία αύξησης του ορίου του χρέους έως το 2012 μέσω τριών δόσεων, αρκεί να μην μπορέσουν να μπλοκάρουν το σχέδιο τα δύο τρίτα του Κογκρέσου. Πιθανότατα το πακέτο δεν θα περιλαμβάνει τις αυξήσεις φόρων που ζητούν οι δημοκρατικοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v